2024. április 23. Kedd, Béla.
 
NAV: változtak a dohányzási szokásokForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2013-09-28 20:26:19
Az adóhatóság szerint a kiskereskedelmi adatok jelentõsen árnyalják a cigaretta feketekereskedelmérõl megjelent híreket; bár a cigaretta forgalma csökkent, a cigarettára átszámított fogyasztási dohányt is tekintve az értékesített mennyiség mindössze 0,5 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, miközben a dohányzási szokások is átalakultak.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteken az MTI-nek eljuttatott közleményében felhívja a figyelmet arra, hogy idén már az év elejétõl kezdve csökkent a cigaretta értékesítése Magyarországon, amit az adóhatóság a januári áremelkedéssel magyaráz, ugyanakkor a fogyasztási dohány forgalma nõ. Egyre többen térnek át ugyanis a cigaretta otthoni töltésére, mivel az lényegesen olcsóbb, és a sodort cigarettát kevesebb dohánnyal töltik meg, mint a dohánygyárak – írta a NAV.

Az idén a legnagyobb növekedés a nyári idõszakban, június-július-augusztusban volt, ahogy 2012-ben is több dohány fogyott nyáron, mint az év azt megelõzõ idõszakában.

A cigaretta forgalma a vásárlók árérzékenysége miatt csökken, a fogyasztók a drágább terméktõl egy viszonylag olcsóbb felé fordultak, még ha azt maguknak is kell sodorniuk – írja az adóhatóság.

A felmérés 2012. február és március között zajlott, 1543 személy megkérdezésével. ©

A NAV ugyanakkor azt is hangsúlyozta közleményében: a dohánypiac jelentõsebb szereplõi által önkéntesen a rendelkezésére bocsátott kiskereskedelmi értékesítési adatok szerint az év elsõ nyolc hónapjában fogyasztott cigaretta, és a cigarettára átszámított fogyasztási dohány mennyisége mindössze 0,5 százalékkal kevesebb az elõzõ év azonos idõszakához viszonyítva. Ez jelentõsen árnyalja a kizárólag a cigarettapiacot figyelembe vevõ, a feketekereskedelem ugrásszerû növekedésérõl szóló híreket – közölte a NAV.

A GfK Hungária a múlt héten tette közzé kutatását, amely szerint intenzíven bõvült a nem Magyarországon adózott cigaretták piaca, az illegális forgalom megközelíti a 8 százalékot.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!