2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Ismételten nekifutnak a devizahitelesek megmentésénekForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2013-10-02 11:28:54
Így kellene megmenteni a devizahiteleseket a lakosság szerint. Több éve több hullámban tett és tesz kísérleteket a kormányzat a devizahitelesek megmentésére. A jelenlegi törekvések szerint véglegesen lezárul a következõ hónapokban az ingatlanfedezettel rendelkezõ devizahitelek korszaka, a bankszektor és a kormányzat intenzíven dolgozik a megoldáson.

Mire fókuszált?

A Bankmonitor.hu általános banki kérdéseket középpontba állító kutatásának második része is erre a kérdéskörre fókuszált. A reprezentatív felmérés két legfontosabb eredménye: egyrészt a mentõcsomagot a magyarok többsége ésszerû keretek között támogatja, és nem „bármi áron”, másrészt az adósmentés költségének viselését a lakosság több mint 80 százaléka megosztott formában tartja célszerûnek. A kutatás külön vizsgálta a jelenleg fizetési nehézséggel bíró jelzáloghitelesek véleményét is. A magyarok többsége megfontolt döntést vár a devizahiteles mentõcsomag kapcsán, és elsõsorban egy az adósok, bankok és állam közötti tehermegosztáson alapuló intézkedést támogatna. Ugyan a válaszadók túlnyomó többsége támogatja a devizahitelesek bizonyos formában történõ megsegítését, a beavatkozás mértékérõl már megoszlanak a vélemények. Még a fizetési nehézséggel küzdõ adósok többsége sem támogatná a bajba jutottak feltétel nélküli megsegítését.


Ki állja a költséget?

A mentõcsomagok kapcsán idõrõl idõre felmerülõ kérdés, hogy ki viselje az ezzel járó költségeket, és hogy milyen mértékû állami szerepvállalásra lenne szükség. A kutatás eredményei alapján a lakosság ezen a téren is mértéktartó. A megkérdezettek 63 százaléka gondolja úgy, hogy minden érintettnek, azaz a bankoknak, adósoknak, és az államnak egyaránt ki kell vennie részét a teherviselésbõl, 20 százalék szerint a terheket a bankoknak és az államnak közösen szükséges viselnie (az adósok nélkül). Mindössze 16 százalék azok aránya, akik minden költséget a bankokra hárítanának, a teljes mértékben állami finanszírozást pedig csak az emberek 1 százaléka támogatná.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!