2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Bihari polgármesterek tanácskoztak MagyarhomorogonForrás: Vmirjáncki József
Utolsó módosítás: 2013-10-04 20:39:27
Jó hangulatú és hasznos tanácskozásra gyûltek össze Magyarhomorogon a dél bihari települések polgármesterei, valamint azok a szakemberek, akik egy település gazdasági kérdéseivel foglalkoznak.

Barabás Károlyné helyi polgármester, mint házigazda azzal a céllal hívta meg társait Magyarhomorogra, hogy mondják el a térség Mezõgazdasági Startmunka program közfoglalkoztatási helyzete, bõvülési lehetõségei, eszközök az értékesítési vonal fejlesztése terén szerezett tapasztalataikat.

Vitaindítójában az ez évi tapasztalatokból kiindulva a következõ év startmunka program támogatására, a közfoglalkoztatás megõrzésére tért ki.

Tóth Attila, a HBM közgyûlés alelnöke a program keretében termelt javak értékesítésének lehetõségérõl beszélt a jelenlévõknek.

Elmondta, hogy elsõdleges feladat a munkahelyteremtés, az élhetõ település kialakítása. Amit megtermelnek, azt át lehet adni a közétkeztetésnek. Követelmény az egészséges élelmiszerek megtermelése. Ha a települések összefognak, egy bizonyos mennyiség létrehozása után már az árakat is meg tudják határozni.

Samók Gyula, Körösszakál polgármestere beszélt arról, hogy saját magunkat kell kihúzni a bajból, ez az út pedig ezen a vidéken a mezõgazdaság. Össze kell fogni, tudjuk, hogy mi történik az értékek létrehozása területén a szomszédos településeken. Segíthetjük is egymást.

Nagy Ernõ Berekböszörménybõl már eredményekrõl számolt be. Nem volt könnyû a kezdés, mert sok esetben az embereket meg kellett tanítani, termelni. Szakemberek kellenek, aki tudja azt, hogy mit, mikor, milyen körülmények között érdemes az adott feltételek mellett termelni, vagy állatokat nevelni, mert a mostani generáció lassan már ezt nem tudja, ezt támasztotta alá Bakonszeg vezetõje, Gara Péter is.

Vass Mária, Bojt polgármestere hangsúlyozta: Mindenki akar valamit, de így szétforgácsolódik minden. A megoldást abban látná, ha a települések egyeztetnének egymással.

Két szakember is érkezett a szomszédos Szlovákiából, akik a kisállattenyésztés lehetõségeirõl tájékoztatták a megjelenteket.

Vitányi István, a térség országgyûlési képviselõje elmondta a jelenlévõknek, hogy a térségben sikertörténet volt a mezõgazdasági startmunkaprogram. Lassan elérjük, hogy a települések önellátóak lesznek növénytermesztés és állattenyésztés területén. Ha a települések komolyan veszik, e programot, szép eredmények lehetnek, akkor pedig növekszik a falvak népességmegtartó képessége a bihari térségben is.

A tanácskozás befejezése elõtt megállapították, hogy igény van az összefogásra. Elhatározták a települések elsõ emberei, hogy minél hamarabb összefognak annak érdekében, hogy ne forgácsolódjanak szét a tenni akarások. Közösen oldjanak meg feladatokat és a tapasztaltabbak segítik azokat, akik még csak most kezdtek e területen elindulni.

 

- Vmirjáncki József -

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!