2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Toldoz-foldoz a falvak többségeForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2013-10-10 09:14:03
Van olyan kistelepülés, amelyik állami segítség híján csõdöt jelenthet.

Sok hajdú-bihari kistelepülésen csak azért “nullás” az idei évre tervezett költségvetés, mert az adósság-átvállalás fejében az állam kikötötte: önkormányzati büdzsé ezentúl hiánnyal nem tervezhetõ! Erre mondják azt az érintett polgármesterek, hogy “a papír mindent elbír”.


Semmire nem elég

- Szinte egyetlen olyan kötelezõ feladat sincs, amelyre a feladat-alapú finanszírozás keretében elegendõ pénzt juttatna az állam. Tilalom ide vagy oda, Körösszakálban eleve 30 milliós hiánnyal terveztük a büdzsét, jelezvén, hogy a hiányzó összeget (amibõl 20 millió forint még tavalyról áthozott számlatartozás) majd önhiki-keretében igényeljük a központi költségvetésbõl – utalt a falujuk sanyarú helyzetére Samók Gyula polgármester, jelezvén, hogy ha nem kapnak segítséget (jelenleg ugyanis már 38,4 milliós hiánnyal küzdenek), akkor gyakorlatilag csõdöt jelenthetnek. A finanszírozás lehetetlenségére utalva hozzátette, hogy például közvilágításra a tavalyi összegnek csupán a harmadát kapják az államtól, míg például az orvosi ügyelet mûködtetésére egy fillért sem.

Furtán is tudható volt, hogy “nullás” büdzsé legfeljebb papíron tervezhetõ, és ez a félelmük napjainkra beigazolódott. Jelenleg 12 millió forint a hiányuk, azaz, az egész évre betervezett összeg már az elsõ háromnegyed évben elfogyott. – Kultúrára például olyan kevés pénzt kapunk, hogy abból már a négy órában foglalkoztatott mûvelõdésszervezõ státusza sem tartható fenn – árulta el Krucsó Antal polgármester, akinek pedagógusként különösen fáj, hogy ezt kell mondania.


Az utolsó esély

Bedõn tudomásul vették, hogy költségvetés hiánnyal nem tervezhetõ, ezért az igények és a lehetõségek közötti lyukat 3 millió forint éven belüli hitel felvételével tömték be. – Ennek ellenére van négymillió forintnyi kifizetetlen számlánk, és csak abban bízhatunk, hogy az önhibájukon kívül nehéz helyzetbe került településeknek szánt központi segítségbõl nekünk is juttatnak majd. Egy hónapot önerõbõl talán még kibírunk, de ha addig nem érkezik meg a segítség, akkor a szolgáltatók mindent lekapcsolhatnak a faluban – fogalmazott Eszenyi Antal polgármester.

Bagamérban a végét ugyan még nem látják az idei költségvetési évnek, de a falu vezetõje azt reméli, hogy sikerül nullára kihozni a büdzsét. Orvos Mihály szerint ehhez az kell, hogy minden fillért megfogjanak, meg persze az, hogy az oly sokat emlegetett önhiki-s pályázaton nyerjenek néhány milliót. Mert például a polgármester fizetésére és a képviselõk tiszteletdíjára sem kapnak egy fillért se, ezeket az összegeket a saját bevételeibkõl kell kigazdálkodniuk.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!