2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
NGM: jövõre módosul a fogyasztóvédelmi törvényForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-10-11 13:08:55
Jövõre módosul a fogyasztóvédelmi törvény: az új javaslat azzal erõsíti a kiszolgáltatott fogyasztók jogait, hogy a hatóság már elsõ esetben bírságot szabhat ki, ha idõsekkel vagy fogyatékossággal élõkkel szemben jogsértést tapasztal - közölte a (NGM) csütörtökön az MTI-vel.

A módosítással a közszolgáltatások területén is erõsítik a fogyasztói jogokat. A tárca tájékoztatása szerint a kormány újabb törvénymódosítást készített elõ annak érdekében, hogy a fiatal- és idõskorú, valamint a fogyatékossággal élõ fogyasztók védelme tovább erõsödjön. A fogyasztóvédelmi politika hangsúlyos eleme a kiszolgáltatott fogyasztói rétegek helyzetének javítása, ez a célkitûzés a fogyasztóvédelmi törvény 2012 tavaszán elfogadott módosításával részben már teljesült.

Az NGM kiemelte: a mostani javaslatnak köszönhetõen a jövõben nem maradhat szankció nélkül, ha például a termékbemutatókon célzottan idõs embereket vernek át, megtévesztõ vagy agresszív eszközökkel bírják rá õket akár többszázezer forintos egészségmegõrzõ eszközök vagy ágynemû-garnitúrák megvásárlására.

A fogyasztói jogokat a közszolgáltatások területén is erõsíteni kívánja a kormány, ezért a törvényjavaslat konkretizálná a jelenleg is elõírt "ésszerû várakozási idõ" tartalmát: a közszolgáltatók telefonos ügyfélszolgálatainak biztosítani kellene az ügyintézõ öt percen belüli bejelentkezését, véget vetve ezáltal az olykor órákig tartó várakozásnak.

Az NGM ismertetése szerint a törvényjavaslat évtizedes adósságot törleszt azzal, hogy megtiltja újabb fogyasztói csoportok - vagy vásárlói klubok - létrehozását. A fogyasztói csoportok jellemzõen azokat célozzák, akik egyébként nem jutnának hitelhez. A fogyasztók azonban ebben a konstrukcióban sem jutnak kölcsönhöz, illetve készpénzhez, csupán vásárlói joghoz, de ez az esetek nagy részében a szerzõdés megkötése elõtt nem derül ki számukra.

A fogyasztóvédelmi törvény már 2012. január elsejétõl kimondta, hogy fogyasztói csoport 2014. január 1-jéig nem hozható létre. A moratórium idõszaka alatt a csoportokat mûködtetõ cégek gyakorlata nem változott, sõt a tilalom kijátszásával újabb és újabb fogyasztókat károsítanak meg.

A minisztérium közölte, hogy a törvényjavaslat ezért 2014-tõl általánosságban megtiltja az új fogyasztói csoport létrehozását és korlátozza a már mûködõ csoportokhoz való csatlakozás lehetõségét. A hazai fogyasztóvédelmi politikában 2010-ben bekövetkezett szemléletváltozásnak köszönhetõen a kormány célja, hogy a törvényjavaslat benyújtásával is kinyilvánítsa elkötelezettségét a leginkább védelemre szoruló fogyasztók jogainak további erõsítésében - írta az NGM.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!