2024. május 2. Csütörtök, Zsigmond.
 
Mától kötelezõ: itt kell beszerelni az érzékelõtForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-10-15 19:45:55
Mától kötelezõ szén-monoxid-mérõket szerelni azokba a bölcsõdékbe, óvodákba, iskolákba, kórházakba és szálláshelyekre, ahol nyílt égésterû gázkazánok mûködnek. A mérõket mostantól a kéményseprõk ellenõrzik. Október 15-étõl több változás is életbe lép.

A cél, hogy minél biztonságosabbak legyenek azok az épületek, ahol nyílt égésterû kazán van.


Keddtõl minden olyan bölcsõdében, óvodában, iskolában, kórházban és  szálláshelyeken is kötelezõ lesz felszerelni az érzékelõt, ahol nyílt égésterû kazánnal fûtenek. Ezentúl a kéményseprõk ellenõrzik is a berendezéseket.

A szakember szerint az sem mindegy, milyen riasztót szerelnek fel. Egy felmérés szerint 10-bõl 8 készülék ugyanis szinte használhatatlan. Olyan készüléket érdemes vásárolni, amelynek megfelelõ minõségi bizonyítványa, magyar nyelvû használati utasítása van, és feltüntették rajta a szavatossági idejét – mondta Király József, a Szegedi Kéményseprõipari Kft. ügyvezetõje.

Október 15-étõl azok az új épületek, ahol nyílt égésterû kazán található, csak akkor kaphatnak használatbavételi engedélyt, ha szén-monoxid-mérõt is beszerelnek.

A kéményseprõknek ezentúl igazolható módon értesíteniük kell a tulajdonosokat a kötelezõ éves ellenõrzésrõl, és azokat a kéményeket, ahol már volt gond, csak akkor lehet újra használni, ha átvizsgálta egy kéményseprõ.

Az Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság szóvivõje, Hajdú Márton azt mondta: a változások célja, hogy minél biztonságosabbak legyenek azok a helyiségek, ahol nyílt égésterû tüzelõ-, fûtõberendezések vannak, így õsszel a fûtési szezon elején ez az idõzítés célszerû volt.

A hatóság egyelõre nem büntet, csak felszólítja a tulajdonosokat, ha hiányoznak a mérõk. Mégis azt kérik mindenkitõl, saját biztonsága végett gondoskodjon a jelzõk felszerelésérõl.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!