2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
Kormányszóvivõ: télen is alkalmazzák a közfoglalkoztatottakatForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-10-16 19:39:12
A keddi, késõ estébe nyúló kormányülésen egyebek mellett döntés született arról, hogy több mint 200 ezer közfoglalkoztatott kezét „nem engedi el az állam” télen sem - mondta Giró-Szász András.

A rezsicsökkentési sorozat közvetlen hatása, hogy több pénz marad a háztartásoknál, amelyet megtakarításra vagy fogyasztásra költhetnek, másodlagos hatásként jelentkezik ugyanakkor, hogy negyven éve nem volt olyan alacsony az infláció Magyarországon, mint jelenleg – jelentette ki a kormányszóvivõ a Kossuth Rádió reggeli mûsorában. Giró-Szász András felhívta a figyelmet: a most elfogadott újabb rezsicsökkentés nyomán tovább, 1 százalék körülire mérséklõdik a pénzromlás üteme.

Az élelmiszerek áfacsökkentését szorgalmazó felvetésekre reagálva a szóvivõ felidézte: a Gyurcsány-kormány 2006 januárjában hozott ilyen döntést, ám a választások után egy hónappal visszaemelték az áfát. Az intézkedés piacra és fogyasztókra gyakorolt hatását vizsgálva kiderült: az akkori áfacsökkentés nem váltotta be a hozzá fûzött reményeket, mert az árak nem mérséklõdtek – magyarázta.

Az áfacsökkentés árszabályozás nélkül elhamarkodott és rossz lépés – jelentette ki Giró-Szász András, megjegyezve: „ennek meg lehet teremteni a feltételeit, a nemzetgazdasági és a vidékfejlesztési tárca is vizsgálja ezeket.”

A rezsicsökkentéssel kapcsolatos politikai válasz már elhangzott Brüsszel felé: a magyar kormány kitart a folyamat mellett, sõt a folyamat vége a közmûszektorok nonprofit jellegûvé alakítása – folytatta a kormányszóvivõ.

A keddi, késõ estébe nyúló kormányülésen egyebek mellett döntés született arról, hogy több mint 200 ezer közfoglalkoztatott kezét „nem engedi el az állam” télen sem, 8 órában dolgozhatnak és képzésen vehetnek részt, mindezt a gazdaság teljesítménye teszi lehetõvé – hívta fel a figyelmet.

Elindul a testnevelõ tanárok képzésének második köre, illetve döntöttek arról is, hogy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központnak kötelezõen integrálnia kell a tanuszodákat. Ahol van tanuszoda, ott a köznevelés keretében belül az általános iskola végére mindenkinek úsznia kell tudni – jelentette ki a kormányszóvivõ a 180 percben.

Giró-Szász András elmondta, hogy a keddi kormányülésen sok olyan dologról volt szó, amely az emberek mindennapjait érinti, köztük az adótörvényekrõl is. Hangsúlyozta, hogy a magyar adórendszer stabil, ezért amikor arról beszélnek, hogy a kormányzat tovább egyszerûsítette az adórendszert, kisebb finomításokról van szó.

Kedden az adózás területén számtalan kisebb-nagyobb lépéssel kapcsolatban született döntés, és az ezzel kapcsolatos további kérdéseket a következõ ülésén vitatja majd meg a kormány - mondta a kormányszóvivõ.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!