2024. május 2. Csütörtök, Zsigmond.
 
Ha eladja lakását, így kaphat többet érteForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-10-19 17:17:00
Vajon bejön-e a lakásfelújítás ára az eladáskor, érdemes-e eladás elõtt legalább kifesteni az ingatlant? A Kossuth Rádió Napközben címû mûsora lakáseladóknak adott tippeket.

A szakemberek szerint az energiahatékonysági beruházásokat érdemes, a szépészeti beavatkozásokat azonban felesleges elvégezni egy eladásra szánt ingatlanon. A vevõt ugyanis nem gyõzi meg az új burkolat, az átalakított válaszfalak, vagy az új kandalló, a frissen festett lakás pedig még gyanús is lehet.

Seregi Barnabás, a nyíregyházi Otthon Centrum vezetõjének tapasztalatai szerint ügyfeleik nem újítják fel a lakásaikat az eladás elõtt. Tudják, hogy fõleg a belsõ, esztétikai felújításokat a piac nem fizeti meg, mert az új tulajdonos szeretné majd a saját ízlésének megfelelõen átalakítani a megvásárolt ingatlant. Ugyanakkor a kisebb esztétikai hibák – régebbi beázás-nyomok, repedések – eltüntetése javasolt. A vásárlók számára nagyon fontos szempont a rezsiköltség, valamint az is, hogy egy ház hõszigetelt-e, milyenek a nyílászárók. A piac ezeknek a felújításoknak a költségét sem biztos, hogy teljes mértékben megfizeti, de ezzel eladhatóbbá válik az ingatlan.

Seregi Barnabás hozzátette: olyan ügyfélkörük is van, amelyik kifejezetten felújítandó ingatlanokat vásárol, õk kedvezõ áron igyekeznek megvenni a lakásokat, s a felújítás után vagy bérbe adják, vagy értékesítik azokat. Ha piaci áron kínálják ezeket a lakásokat, elég gyorsan, 1-3 hónap alatt eladhatók, mondta a szakember. Hozzátette: Nyíregyházán, akárcsak az egész országban, nagyon nyomottak az árak, különösen a családi házak tekintetében, s a tulajdonosok komoly engedményeket kénytelenek adni.

Baranyai Tünde, az Otthon Centrum üzemeltetési vezetõje is azt hangsúlyozta, az eladónak tudnia kell, mi a célja a felújítással: az eladási árban szeretné érvényesíteni, vagy azért végzi el, hogy könnyebben tudja értékesíteni a lakását. A mûszaki felújítások, komfortfokozás, hõszigetelés, korszerûsítés, környezetvédelmi beruházás többnyire megtérül az ingatlan árában, de nagyban befolyásolja az is, hogy milyen típusú az ingatlan, hol helyezkedik el, és milyen minõségû anyagokat használnak a felújításakor.

Baranyai Tünde úgy véli, a vevõk az utóbbi idõkben egyre tudatosabbak, és egyre inkább kikérik mûszaki szakemberek véleményét is a vásárlás elõtt, ellenõriztetik a szigetelést, az ingatlan statikai állapotát, szerkezetét, hiszen ha ezek nem megfelelõek, tetemes költségbe kerülhet a javításuk.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!