2024. május 6. Hétfő, Ivett, Frida.
 
130 ezer éves leleteket találtak NémetországbanForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-10-19 18:10:16
Egy szénbányában fellelt kövületek és kõeszközök azt bizonyíthatják, hogy a Neander-völgyi ember valamikor a mai Berlintõl keletre esõ régióban barangolhatott az utolsó elõtti jégkorszak idején.

A Vattenfall svéd vállalat Jänschwalde területén mûködtette külszíni bányájában talált leletek 130 ezer évesek. Ezek a legidõsebb emberi jelenlétre utaló bizonyítékok a régióban – jelentette be a brandenburgi tudományos és kulturális minisztérium. Korábban az ilyen bizonyítékok a régióban csak 40 ezer évre tekintettek vissza.

A régészek többek között egy kaparót - mellyel a húst lehetett lefejteni a bõrrõl -, valamint különféle eszközök és fegyverek kialakítására alkalmas követ is felleltek. A felszín alatt húsz méterrel elõkerültek farkas, ló, jávorantilop és bölény maradványai is a Jänschwalde területén található lignitbányában, Cottbus városa és a lengyel határ közelében. A szakemberek szerint a leletek átírják Brandenburg történetét.

A fosszíliák azt mutatják, hogy a környezõ régió sekély, vizenyõs, erdõs völgy volt, ahol varjútövis, nyírfák, gyógynövények és moha is nõtt – írják a berlini Freie Egyetem kutatói.

A klíma hasonlított a mai Skandináviáéra: elég enyhe volt ahhoz, hogy a Neander-völgyiek odavándoroljanak, legalábbis a nyári hónapok folyamán – mondja Annette Kossler, az egyetem paleontológusa.

A Vattenfall mintegy nyolcmillió euróval támogatta az utóbbi években a régészek munkáját.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!