2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
A Komádi csikósokForrás: Cserép Imre
Utolsó módosítás: 2013-10-21 18:34:02
A Komádi csikósok nagyon sokat szerepelnek határainkon belül és határainkon túl is. Számos díjjal, oklevéllel, kupákkal büszkélkedhetnek. Mindig kitesznek magukért. A Komádi Hagyományõrzõ Lovasnapokat nem lehet elképzelni nélkülük. Fellépéseikkel a város hírnevét növelték. A Komádi Gyermekotthont gyakran meglátogató holland patronálóknak nem kellett Hortobágyra utazniuk, mert olyan bemutatót tartottak, amilyet csak Hortobágyon láthatnának még.

Pribék Imrét ezért kerestem fel, hogy általa riportszerûen bemutassam õket.

-    Hogyan alakult meg a „csikósok csapata”?
Pribék Imre: - Azt, hogy hogyan alakultunk meg, arról csak annyit, hogy a ló szeretete motiválta az alakulásunkat. Gyermekkoromban nagyszüleimnek voltak lovai, onnan jött a ló szeretete és a lovaglás ismereteinek elsajátítása. Majd felnõve vásároltam egy kiscsikót, amit nevelgettem és késõbb tanítgattam, majd lovagolni kezdtem vele. – Hogy miért pont a csikóskodást választottam? Mert ez a dolog szól a ló és lovasa összeszokott, egyhangú együttmûködésérõl. – Elsõ idõkben Gyõrfi Norbert barátommal jártunk lovas napokra, szüreti felvonulásokra. Majd mikor Norbi felfüggesztette a csikóskodást, keresett meg Sajó Imre, hogy szeretne õ is csikóskodni és csatlakozni hozzám, aminek nagyon örülök, mert egy olyan társat találtam meg benne, aki teljes mellszélességgel vállalja elõdeink (csikósokat értem ez alatt), a lóhoz való viszonyát. Ezután csatlakozott hozzánk unokaöcsém Erõss Máté és pónija, aki azóta már befejezte ezt a tevékenységet. Majd ezt követõen érkezett hozzánk Bugyik Imre, akit közösen tanítgattunk Sajó Imrussal és azóta is minden lovas nap és felvonulás hû résztvevõje. Utoljára, de nem utolsósorban csatlakozott a csapatunkhoz Gyöngyösi Endre kisbarátom és hû hátasa. Endrét 2013 júniusában a lovas napon avattuk csikósnak a hagyományok szerint.


-    A helyi Hagyományõrzõ Lovasnapokon, szüreti felvonuláson mindig részt vettetek. – Ezen kívül, hol léptetek még fel?
Pribék Imre: - A helybeli lovasnapokon minden egyes alkalommal szerepeltünk, részt vettünk. A Megye határain belül és túlról is kapunk meghívásokat. Csak érintõlegesen említem meg õket, mivel nem is tudnám felsorolni mindet. Sajó Imre elindult az elsõ Sarkadi vágta elõfutamában csikós hátasával. Több erdélyi kisvárosból, faluból kaptunk meghívást lovasnapokra, amelyeket hellyel-közzel tudtunk is teljesíteni. Megyei csikósverseny, számos ügyességi verseny résztvevõi voltunk az évek során sok-sok elismeréssel.


-    Milyen díjakat kaptatok?
Pribék Imre: - A díjakról annyit, hogy számos kisebb nagyobb kupa, serleg, különbözõ színû szalag díszíti mindannyiunk polcait, szekrényeit, illetve pénzdíjnak is örülhettünk egyszer-kézszer.


-    Mik a terveitek a jövõre nézve?
Pribék Imre: - Terveinket tekintve a jövõre nézve, szeretnénk egy egész napos csikós versenyt rendezni Komádiban. Erre a környékbeli hagyományõrzõ csikósokat szeretnénk meghívni.


-    Terveitek váljanak valóra és további sok sikeres szereplést kívánok!


Cserép Imre
tudósító

 

Fotók: Cserép Imre, Reiny Van de Bunt, Theo Hoogerwerf és Bert Weick/

Galéria
Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!