2024. május 3. Péntek, Tímea, Irma.
 
Változás: fontos jelzés tûnik fel ezen az alapvetõ élelmiszerenForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-10-23 19:09:58
Az átpecsételt, bizonytalan eredetû tojások visszaszorításáért hozták létre magyar tojástermelõk a korona tojásvédjegyet.

A szigorúan ellenõrzött, magyar farmokról származó tojásokra a jövõben korona szimbólumot pecsételnek, ebbõl tudhatja a fogyasztó, hogy Magyarországon elõállított, magyar takarmánnyal etetett tyúk tojását vásárolja meg. Az elmúlt években csökkent az üzletekben az importtojások mennyisége, de még mindig 20-30 százalék között mozog. A Magyar Tojóhibrid-tenyésztõk és Tojástermelõk Szövetsége azt szeretné, ha hazai termelõk látnák el tojással a belföldi piacot.

A tojásokon jelenleg egy ellenõrzõ pecsét található. A legnagyobb magyarországi tojásfarm kereskedelmi igazgatója szerint ez azonban nem garancia arra, hogy biztonságos élelmiszert vásárolunk. "Sajnos nagyon sok olyan tojás található a polcokon, ami mögött a kód nem a valóságot takarja" - nyilatkozta a Híradónak a Gyermelyi Zrt. kereskedelmi igazgatója. Káhn Norbert hozzátette: sok esetben kód nélkül érkezik Magyarországra a tojás.

Ezért hozták létre magyar tojástermelõk a korona tojásvédjegyet. A szimbólumot a tojások dobozán és héján is feltüntetik, ez garantálja a minõségi, magyar terméket. A védjegyet egyre több termelõ használja. Egyebek mellett azt vállalják, hogy tyúkállományukat folyamatosan ellenõrzik, állati fehérje és hallisztmentes, magyar takarmányt használnak, betartják az elõírásokat, és független szakmai szervezet ellenõrzi farmjaikat.

A Tojásszövetség azt is szeretné, ha mintegy 20 százalékkal növekedne a tojásfogyasztás Magyarországon, mert az elmúlt tíz év alatt átlagosan évente és fejenként 70 tojással fogyasztunk kevesebbet. Ehhez azonban arra is szükség lenne, hogy mintegy egymillióval növekedjen a hazai tojótyúk állomány száma.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!