2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Budapest is ott van a lehallgató központok közöttForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-10-30 13:54:11
Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) lehallgató-átjátszó központjainak helyszínét tartalmazó illusztrációs anyagot tett közzé a WikiLeaks, az egyik térképen Budapest is szerepel.

Az NSA és a Központi Hírszerzõ Ügynökség (CIA) elektronikus lehallgatásra szakosodott közös egysége, a Special Collection Service (SCS) lehallgató-átjátszó központjainak térképét és a többi anyagot a kiszivárogtató portál Edward Snowdentõl, az NSA volt szerzõdéses alkalmazottjától származó információk alapján tette közzé Twitter-oldalán.

A térképen Moszkva, Párizs, Peking, Berlin és több tucat más nagyváros szerepel írta kedden internetes oldalán a Golosz Rossziji orosz rádió. Az anyagot, amelyet a Cryptome amerikai internetes szakportál is közzétett, eredetileg a Der Spiegel új kiadásában is meg akarták jelentetni, végül azonban cenzúrázott változatban jelent meg, abból a városok több mint felét törölték.

A térkép szerint Moszkvában két ilyen központ is mûködik, az egyikben a titkosszolgálatok dolgozói személyesen dolgoznak, a másikban elektronikus eszközök végzik az adatgyûjtést. A térképen ezen belül is árnyalt szerkezetet rajzoltak fel. Piros színnel jelölik azokat a helyeket, amelyeken "aktív megfigyelés" folyik, három város tartozik ide, közöttük van Belgrád. A zöld színnel jelölt városokban (összesen kettõben) mûszaki eszközökkel (helyszínen lévõ emberek nélkül) folyik a megfigyelõ tevékenység. A szürke szín az "alvó központot" jelöli, ilyenbõl három van feltüntetve. A fennmaradó hetvennégy városban - így Moszkvában, Párizsban, Berlinben, Rómában, Madridban, Havannában, Brazíliavárosban, Sanghajban, Kuvaitban, Bagdadban, Mexikóvárosban, Tbilisziben, Kijevben, Kínában (ott négy ilyen város is van), Hongkongban és Budapesten "kihelyezett személyzet" (staffed location) mûködik a bemutatott képanyag szerint.

A térképen szereplõ felirat szerint a lehallgató-átjátszó központok felsorolása a 2010. augusztus 13-i állapotot tükrözi.

Az említett forrás szerint az SCS személyzete amerikai nagykövetségek és konzulátusok fedésében dolgozik. A CIA és az NSA ügynökei diplomáciai épületek mélyén dolgoznak, így munkájuk zavartalan. A nagykövetségekrõl történõ lehallgatás törvénytelen, az SCS személyzete különleges, a mobiltelefon-hálózatról, a wifi-rõl és a mûholdas összeköttetésekrõl érkezõ jelek elfogására alkalmas berendezésekkel dolgozik - írta a rádió internetes oldala.

A prezentációból kiderül, hogy az Einstein-Castanet kódnevû jelelfogó berendezések a nagykövetségek felsõ emeletén vagy a tetõn helyezkednek el, ahol egyebek között polgári célú antennáknak álcázzák õket. Az SCS rendszer nemcsak a levegõben továbbított adatok elfogására alkalmas, hanem segítségével konkrét embereket is meg lehet figyelni.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!