2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Egyre több szlovák tanul magyarulForrás: richpoi.hu
Utolsó módosítás: 2013-11-01 07:39:09
Nagy az érdeklõdés a magyar, mint idegen nyelv oktatása iránt a szlovák fõvárosban. A pozsonyi értelmiség körében ugyanis népszerû lett a magyar nyelv tanulása.

A tapasztalatok szerint az érdeklõdés azonban nem a kényes kérdések iránt mutatkozik, nem is a felvidéki magyarok mindennapjait érintõ gondokkal foglalkozik, hanem kizárólag a magyar kultúra, mûvészet és gasztronómia iránt éledt fel.

Minden este tartanak magyar órákat a Pozsonyi Magyar Intézetben. A Híradónak nyilatkozó tanár, már több mint 10 éve tanít magyart Szlovákiában. Azt mondta, egyre több a vegyes kapcsolat, fõként az értelmiségi körökben, ahol az utóbbi idõben egyre többen szeretnék megtanulni a magyar nyelvet. „Vannak levéltárosok, történészek, vannak, akik azért tanulnak, mert a barátjuk, a barátnõjük, a feleségük magyar. Vagy pedig, akik elköltöznek Magyarországra a közeli falvakba vagy kisebb városokban vettek lakást, házat” – nyilatkozta Szitárová Huszáriková Marianna.

A magyar intézetben két tantermet is kialakítottak, amelyek minden nap tele vannak. Az intézet igazgatója szerint: a magyar vonatkozású rendezvényeiknek is rendszeresek a szlovák látogatói, és egyre többen kíváncsiak a magyar kultúrára is.

Pozsonyban egyre népszerûbbek a tematikus városnézõ túrák is. Több civil szervezet is foglalkozik a régi magyar vonatkozású mûemlékek bemutatásával. Nyáron indult például a Via Pálffy, amelyen keresztül a Pálffy család legfontosabb történelmi helyszíneit ismerhetik meg a szlovákok.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!