2024. május 20. Hétfő, Bernát, Felícia.
 
Napokon belül újabb ellenõrzésbe kezd a rendõrség: ezt vizsgáljákForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-11-02 07:06:43
Szürkületben rosszul látunk-látszunk, ami komoly közlekedésbiztonsági kockázatot jelent. Látni és látszani címmel decemberig tartó figyelemfelhívó kampányt indított a rendõrség. November 7-tõl az akcióhoz ellenõrzés is párosul.

A tél közeledtével, ahogy egyre rövidebb ideig van világos, és hamarabb érkezik a szürkület, mind fontosabb a látás és láthatóság a közlekedésben. A jelentõsen romló látási viszonyok miatt minden autósnak saját érdeke is, hogy átvizsgáltassa gépjármûvét, és ellenõriztesse látását, szeme állapotát.

Berzai Zsolt, az Országos Rendõr-fõkapitányság (ORFK) Közlekedésrendészeti Fõosztályának munkatársa a Napközben adásában elmondta, korábbi felméréseik kimutatták, hogy szürkületkor vagy éjszaka történik a balesetek majdnem negyede, ami jelentõs hányadnak számít.

Az évrõl évre visszatérõ adat miatt a ORFK-Országos Balesetmegelõzési Bizottság úgy döntött, hogy életre hívja a Látni és látszani nevû kampányát. Ennek korábbi sikerén felbuzdulva, a rendõrség idén is meghirdette a kezdeményezést, amelynek keretében a kampányhoz csatlakozott partnerek, vagyis szervizek díjmentesen átvizsgálják a bevitt bicikliket, motorkerékpárokat, autókat és tehergépjármûveket – mondta az õrnagy.

Ha a szakemberek olyan hiányosságot, rendellenességet találnak, amely jogszabályba ütközik, akkor felajnlják a probléma orvoslását. Az átviszgálás tehát ingyenes, a szerviköltség azonban a gépjármû tulajdonosát vagy üzembentartóját terheli.

A kampány október 1-jétõl december 15-ig tart, november 7-tõl az akcióhoz rendõri ellenõrzés is párosul. Ez azt jelenti, hogy fokozottabban felügyelik majd az utakon közlekedõket, különösen  a világítási szabályok betartását fogják ellenõrizni. 

Egy maszatoló ablaktörlõ vagy rossz páramentesítés is komolyan akadályozhatja a sofõrt a látásban, ezért ezekre az eszközökre is oda kell figyelni.  A mûsorban elhangzott az is, különösen a dohányosoknak kell ügyelniük az ablak megtisztítására, mert a cigaretta füstje és a belsõ pára rendkívül erõs fényszûrõréteget alkot a szélvédõn 

A rendõr arra is rákérdezhet, szokott-e szemüveget viselni a sofõr, és ha van neki, miért nincs rajta vezetés közben. A kampányban ezért optikusok is részt vesznek, akiknél a bejelentkezõ sofõrök díjmentes látásellenõrzésen vehetnek részt – mondta el a Kossuth Rádió mûsorában Berzai Zsolt, az ORFK munkatársa.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek