2024. május 3. Péntek, Tímea, Irma.
 
Megduplázódott az otthon nyomtatott vonatjegyek arányaForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-11-06 17:57:04
Mióta három százalékos kedvezményt vezetett be az otthon kinyomtatott és az elektronikusan bemutatott vonatjegyekre a MÁV, ezek aránya megduplázódott, ennek köszönhetõen csökkent a pénztáraknál a sorban állás ideje.

Folyamatosan nõ az otthon nyomtatott vagy elektronikusan bemutatott menetjegyek aránya, amióta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium három százalékkal csökkentette az így megvásárolt jegyek árát. Mára tízbõl három online vásárolt menetjegyet egy egyszerû nyomtatót használva nyomtatnak ki az utasok. Az aktív felhasználók száma nõ, ezzel rövidül a sorban állás ideje a pénztáraknál.

Júliustól a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium döntése alapján három százalékos kedvezményt ad a MÁV-START Zrt. minden olyan internetes vásárlójának, aki - akár bankkártyával vagy mobilegyenlegrõl fizetve - az otthoni nyomtatás vagy a digitális bemutatás lehetõségét választja. Az engedményt a teljes árú jegyeknél és az összes kedvezménytípusnál is biztosítja a vasúttársaság. Az otthoni nyomtatással belföldi, egy útra szóló menetjegyeket, pót- és helyjegyeket, élõállat- és kerékpárjegyeket lehet megvásárolni. A menetjegyek QR-kódját pedig pl. az InterCity járatokon utazva lehet az arra alkalmas telefon vagy számítógép képernyõjén a jegyvizsgálóknak bemutatni.

Az elmúlt hónapokban megkétszerezõdött azoknak a menetjegyeknek az aránya, amelyeket nem a jegykiadó automatáknál, hanem máshol nyomtattak ki az utasok. A július elõtti 15-16 százalékos arány szeptember-októberre 29-30 százalékosra nõtt. Az intézkedés az internetes jegyértékesítési rendszer aktív felhasználóinak számát is bõvítette, havonta négyezerrel többen vásároltak online az elõzõ félév adataihoz képest. A kedvezõ hatásokból tehát az internetes eléréssel nem rendelkezõ utasok is részesülnek, hiszen csökken a sorban állás ideje a pénztáraknál.

A 2008-as indulás óta összesen mintegy 2,3 milliószor vették igénybe az utazók a MÁV-START internetes jegyvásárlási lehetõségét. A rendszerben vásárlók már több mint kétszázhatvanezer esetben éltek az otthoni nyomtatás lehetõségével. További információ a www.mav-start.hu oldalon található és a helyi tarifával hívható 06 40 49 49 49-es, MÁVDIREKT ügyfélszolgálati telefonszámon kérhetõ.

Így kell jegyet nyomtatni

A MÁV-START internetes menetjegy-vásárlási szolgáltatása az otthoni jegynyomtatás lehetõségével is igénybe vehetõ. Az elsõ év eredményei egyértelmûen mutatják, hogy hétrõl hétre nõ az interneten vásárló, de nem az állomási jegykiadó automatáknál jegyet nyomtató utazók száma. Otthoni jegynyomtatással a szolgáltatás elsõ évében közel 100 000 alkalommal éltek az interneten jegyet váltók. Az online jegyértékesítés növekvõ népszerûségéhez a kényelmen túl hozzájárul, hogy elõvételben, az utazás elõtt akár hatvan nappal is megválthatók a jegyek.

2013. július 1-tõl 3% kedvezmény jár az otthoni nyomtatás választása esetén, a kioszkos átvétellel történõ vásárláshoz képest. Az engedmény a már kedvezményes árú jegyek árából is jár. Az otthon nyomtatott jegy a rajta megjelölt napon bármelyik vonaton felhasználható, feláras vonaton történõ utazáshoz a felárat is meg kell váltani. A helyjegy, pótjegy, pót- és helyjegy csak az ott megjelölt vonaton használható fel.

Az otthoni jegynyomtatás mindössze néhány egyszerû lépést követõen megtörténhet:

  • Válassza ki úti célját és az Önt megilletõ kedvezményt online vasúti menetrendünkben
  • Jelölje be, hogy otthoni jegynyomtatást szeretne
  • Ha még nem tette volna meg, rögzítse a számlázási címet (a vásárlásról elektronikus számlát kap)
  • Adja meg nevét és születési dátumát
  • Ellenõrizze le a jegye adatait
  • Majd a fizetés után, a kapott pdf-dokumentumból nyomtassa ki a menetjegyét!
  • Ha végig pót- és helyjegyköteles vagy helyjegyköteles vonaton vagy kocsiban utazik, a letöltött fájlt arra alkalmas készülék képernyõjén is bemutathatja.
  • Nem kell többé sorban állnia!


A jegy pdf formátumban áll elõ, A4-es méretben, és egy kétdimenziós pontkód tartalmazza az utazáshoz és jegykezeléshez szükséges információkat. Fontos tudni, hogy az otthon nyomtatott jegyek névre szólnak, és a személyazonosságot a fedélzeten jegykezeléskor igazolni kell. Vásárlásáról minden esetben elektronikus számlát kap a regisztrált számlacímére. A kinyomtatott jegyen szerepelnek a vásárláskor kiválasztott vonatok is, indulási és érkezési idõvel, de – a meghatározott vonatokra érvényes felárak kivételével – a jegy a rajta feltüntetett napon bármelyik vonaton a pénztárban váltott jegyekhez hasonló módon használható fel utazásra.

Az otthon nyomtatott jegyet az ellenõrzéshez papírra kinyomtatva kell bemutatni, de ha az utazás végig feláras (pótjegyes, helyjegyes, pót- és helyjegyes) vonaton történik, a jegy arra alkalmas készülék képernyõjén is bemutatható. Ezt a lehetõséget csak akkor javasoljuk, ha a készülék alkalmas a vonalkód 160x160 pixeles megjelenítésére. A jegy megfelelõ minõségû kinyomtatása, a kinyomtatott jegy helyes tárolása, illetve képernyõrõl történõ ellenõrzés esetén a készülék üzemkészségének biztosítása az utas feladata és felelõssége.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!