2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Mol-INA-ügy - A Mol továbbra sem nyilatkozik a tárgyalásokrólForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-11-07 09:02:35
Címkék: Bihari hírek, mol
A Mol továbbra is tartja magát ahhoz az állásponthoz, hogy nem nyilatkozik a sajtóban a horvát kormánnyal az INA ügyében folytatott tárgyalások menetérõl, témájáról - közölte az olajtársaság az MTI megkeresésére szerdán. A Mol így nem erõsítette meg azt sem, hogy a héten pénteken folytatódnának a tárgyalások a felek között.

Kedden Ivan Vrdoljak horvát gazdasági miniszter kijevi útja közben azt nyilatkozta a horvát Hina hírügynökségnek, hogy pénteken folytatódnak a tulajdonosi tárgyalások. A miniszter szerint a találkozón az INA irányítói jogáról is tárgyalni fognak. A horvát állam és a Mol Nyrt. tulajdonában lévõ INA olajipari vállalatról szeptemberben kezdõdtek megbeszélések, amelyeknek október végén kellett volna folytatódniuk. A horvát fél azonban a találkozó elhalasztását kérte arra hivatkozva, hogy megváltozott a magyar tárgyalócsoport összetétele, és módosították a tárgyalások témáját is.

A Mol tárgyalódelegációját korábban Csányi Sándor, a Mol igazgatósági alelnöke vezette, de lemondott a delegáció vezetésérõl. Csányi helyét a Mol vezetõségébõl Molnár József és Világi Oszkár vette át, és továbbra is tagja a delegációnak Áldott Zoltán, az INA igazgatósági elnöke.

A szeptember 18-án tartott elsõ tárgyalási forduló után kiadott közös közlemény szerint a felek megegyeztek a tárgyalások menetérõl és módjáról, megbeszélték, hogy havonta találkoznak majd, és a tárgyalások ideje alatt nem lesznek a felek között nem hivatalos találkozók. Megállapodtak, hogy a tárgyalások anyagait elõre eljuttatják egymásnak, így minden javaslat akkor tekinthetõ megbeszéltnek, amikor írásban átadják, és amikor mindkét fél összeegyezteti saját elõírásaival és alapdokumentumaival. Új pontot akkor lehet kezdeni, amikor az elõzõrõl szóló tárgyalást befejezték.

Abban is megegyeztek, hogy a tárgyalások során a vállalati vezetés jövõje, a kiadások irányítása, a bevételek befektetése és elosztása, a kutatások, a vezetékek fejlesztése és gyártása, az olaj és olajszármazékok beszerzése és átdolgozása, az olajszármazékok eladása és a gázüzletág is témaként szerepel majd. Emellett összehangolták közös céljaikat az INA-ról, amelyek a következõk: a befektetések növelése, az üzletvezetés hatékonysága és az INA nagyobb hozzájárulása a horvát gazdasághoz.

A horvát állam birtokolja az INA részvényeinek 44,84 százalékát, a Mol tulajdonában van a részvények 49,1 százaléka, valamint a magyar cég rendelkezik az irányítói jogokkal. A tulajdonosok közötti vita egyik fõ pontja az irányításon belüli viszonyok kérdése. Emellett a horvát állam szerint a Mol nem hajtotta végre egyes fejlesztési ígéreteit az INA-val kapcsolatban, míg a magyar olajtársaság szerint a horvát állam szegte meg korábbi szerzõdéses kötelezettségeit, ezzel kárt okozva a Mol részvényeseinek.

A horvát állam és a Mol között tovább élezte a helyzetet, hogy Zágráb európai elfogatóparancsot adott ki Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója ellen, aki az Interpol vörös listájára is felkerült. Hernádit azzal gyanúsítják, hogy 10 millió euró kenõpénzt fizetett Ivo Sanader volt horvát miniszterelnöknek azért, hogy az INA irányítási jogai a Molhoz kerüljenek. A horvát politikust ezért nem jogerõsen tíz év szabadságvesztésre ítélte a horvát bíróság.

A magyar kormány az elfogatóparancs kiadása után a Mol portfóliójának felülvizsgálatára, adott esetben az INA-részvények eladásának elõkészítésére kérte fel az olajtársaság menedzsmentjét október 2-án. A Mol már számos alkalommal visszautasította a vádakat. Az ügyben korábban a magyar hatóságok is nyomozást folytattak, amelyet bûncselekmény hiányában 2012 januárjában lezártak.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!