2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Új családi támogatások: javulhat a gyermekvállalási kedvForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-11-08 12:59:19
Január elsejétõl bevezetik a gyed extrát - döntött a kormány csütörtökön. Jövõre a szülõk akkor is megkapják a gyest és a gyedet, ha visszamennek dolgozni a gyermek egyéves kora után. Változás lesz az is, hogy újabb gyermek születése esetén nem vesznek el a korábbi juttatások. Bevezetik a diplomás gyest és a szociális adókedvezményt is kiterjesztik.

A gyed extra körülbelül 65 ezer embert érint. Az intézkedések - amelyre 18,6 milliárd forintot különített el a kormány 2014-es költségvetésben - négy részbõl áll.

Január elsejétõl a szülõk a gyermek egyéves kora után akkor is megkapják a gyest és a gyedet, ha úgy döntenek, visszamennek dolgozni - így nem kell választani a munka és a juttatások között.

Jövõre testvér születése esetén megmaradnak az elõzõ gyermek utáni ellátások - így például kétszeres támogatást is kaphatnak a szülõk.

Bevezetik az úgynevezett diplomás gyedet is, így a felsõoktatásban vagy felsõfokú képzésben résztvevõk akár egy évig is kaphatnak gyedet, de gyes is járhat nekik tanulmányaik idejére.

Emellett kiterjesztik a szociális hozzájárulási adókedvezményt: így a munkáltatónak a három vagy több gyermeket nevelõ édesanyák után nemcsak három évig nem kell adót fizetniük, hanem a következõ két évben is mindössze a felét.

Munkára ösztönöz

A munkaerõpiaci szakértõ szerint az intézkedések arra ösztönzik a nõket, hogy minél hamarabb visszakerüljenek a munka világába.

Akkor fognak tudni bent maradni a munkapiacon, és akkor tudják elérni a férfiak fizetését is, ha körülbelül ugyanannyit dolgoznak, mint amennyit a férfiak; hogy hosszútávon az anyukák számára nagyon kedvezõ az intézkedés - fogalmazott Tóth András, az MTA társadalomtudományi kutató központ tudományos fõmunkatársa.

A Nagycsaládosok Országos Egyesülete szerint a gyed extrával a gyermekvállalási kedv is nõhet.

„Sokan nem vállalták a második vagy a harmadik vágyott gyereket, vagy az eredetileg tervezett gyermeket, mert nem úgy jöttek ki a támogatások. Most ez a lépés az, ami elõsegíti a rugalmasságát ennek a régóta fennálló, és már nem teljesen jól mûködõ rendszernek” – mondta Borsos-Szabó Ágnes, az egyesület jogi referense.

A kormány célja, hogy megerõsítse a gyermekes családokat és több gyermek szülessen.

Demogfáriai hatást várnak


Soltész Miklós, az Emberi Erõforrások Minisztériumának szociális és családügyért felelõs államtitkára azt mondta: az intézkedésnek demográfiai, és pozitív hatásai lesznek, a lépések egy része azt segíti, hogy mindazoknál az édesanyák és családoknál, akik gyermekeket vállaltak, több maradjon otthon a nevelésre.

Reakciók

Teljesen új családtámogatási forma jön létre a gyed extrának köszönhetõen - értékelte a kormány döntését Zsigó Róbert. A Fidesz szóvivõje azt mondta: a január elsejével életbe lépõ intézkedés egyszerre segíti a kisgyermekes édesanyák elhelyezkedését és pénzügyeit. Zsigó Róbert emlékeztetett: a nagyobbik kormánypárt õszi, visegrádi frakcióülésén döntött több, a családokat segítõ intézkedésrõl, amelynek része a most elfogadott intézkedés.

A kisgyermekes édesanyák számára vonzóbbá teszi egy újabb gyermek vállalását, illetve a részidõs munkavállalást. Könnyebbé teszi a döntést az egyetem melletti gyermekvállalásban, valamint a munkaadók számára vonzóbbá teszi a több gyermekes édesanyák foglalkoztatását."

„Pozitív lépés a gyes extra néven bejelentett intézkedéscsomag még akkor is, ha csak most, a választások elõtt vezetik be” - reagált az MSZP. Szerintük az intézkedés segíti a nõk munkaerõpiaci részvételének növelését, amely itthon drámaian alacsony.

Az LMP többet is támogathatónak tart a kormány által bejelentett új családtámogatási formák közül, de az ellenzéki párt nem érti, hogy miért maradt ki az akár egy év alatt felvehetõ gyedrõl szóló intézkedés.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!