2024. április 30. Kedd, Katalin, Kitti.
 
Nagyszerû munkaerõk az édesanyákForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-11-08 13:21:31
A szociális államtitkár szerint a munkaadóknak fel kell ismerniük, hogy az édesanyák nagyszerû munkaerõk, hiszen a családban "sok logisztikát megtanulnak". Soltész Miklós a köztévében beszélt arról, hogy a munkahelyvédelmi akciótervnek köszönhetõen tavaly 15 ezerrel bõvült a kisgyerekesek foglalkoztatása.

Január 1-jétõl új gyermek születése esetén a szülõ kaphat akár két gyest, gyest és gyedet, illetve tgyást és gyedet is egyszerre – jelentette ki Szócska Miklós szociális és családügyért felelõs államtitkár az M1 Ma reggel címû mûsorában. Jelenleg, ha egy új baba születik, az elõzõ után járó ellátás törlõdik. Kiemelte, hogy három gyest jövõre sem folyósítanak egyszerre.

A diplomásgyed bevezetését azzal indokolta, hogy egyrészt egyre inkább kitolódik a gyermekvállalás, másrészt a felsõoktatásban azok, akik gyermeket vállalnak, nem rendelkeznek biztosítási jogviszonnyal. A viszonylag alacsonyabb egyetemi végzettségûeknek a minimálbérhez, a magasabb végzettségûeknek a garantált bérminimumhoz viszonyítják majd a folyósítandó gyed összegét. Kiemelte: mindazok megkaphatják a diplomásgyedet, akiknek legalább két lezárt félévük van, illetve azok is, akik felfüggesztik tanulmányaikat.

A kismamákat foglalkoztatása kapcsán elmondta: megmarad a munkahelyvédelmi akcióterv kedvezménye az egy- és kétgyerekesek után, és a három-, illetve a háromnál több gyermekesek esetében bõvítik ki. Ez azt jelenti, hogy a munkaadónak nem kell befizetni a szociális hozzájárulási adót három évig, a negyedik és az ötödik évben pedig csak az 50 százaléka terheli õket. Hozzátette: az egy- és kétgyermekeseket érintõ hasonló munkaadói kedvezmények is megmaradnak. Utánuk két évig nem kell a 27 százalékos adót megfizetni, és egy évig csak annak a felét kell megfizetnie a munkaadónak.

Hangsúlyozta, hogy a munkahelyvédelmi akcióterv keretében hozott intézkedésnek megvan az eredménye: csak 2012-ben 15 ezerrel bõvült a kisgyerekeseknek a foglalkoztatása, ami az idén tovább gyorsult. Ezek olyan döntések, melyek az édesanyáknak segítenek elhelyezkedni – hangoztatta. Beszélt arról is: a Családbarát Munkahely Díjat azért adják, hogy ösztönözzék a munkaadókat arra, ismerjék fel, egy édesanya attól még, hogy kiesett néhány évig a munkahelyrõl, nagyszerû munkaerõ, hiszen „sok logisztikát megtanul a családban”.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!