2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Devizahitelek - Felfüggeszti az Erste a nem teljesítõ hitelszerzõdések felmondásátForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-11-09 11:48:08
Átmenetileg, három hónapra felfüggeszti az árfolyamgátra jogosult, nem teljesítõ deviza alapú jelzáloghitel-ügyletek felmondását az Erste Bank Hungary Zrt. annak érdekében, hogy legrászorultabb ügyfelei is igénybe tudják venni a kiszélesített árfolyamgát adta lehetõségeket - tájékoztatta az Erste pénteken az MTI-t.

Az Erste azért döntött a nem teljesítõ adósok esetében a hitelszerzõdések felmondásának felfüggesztésérõl, mert bízik abban, hogy az árfolyamgát rendszerének kiszélesítésével a legnehezebb helyzetben lévõ ügyfelek is megmenthetõk - idézi a közlemény Jelasity Radován elnök-vezérigazgatót. A bank szerint az árfolyamgátrendszer kiszélesítése a már 90 napnál régebbi tartozást felhalmozott devizahiteles ügyfelek számára is megoldást kínál.

A havi törlesztõ részletek jelentõs csökkenése komoly segítség lehet számukra, hogy ismét fizetni tudják hitelüket. Ezzel a lépéssel is szeretné ösztönözni a bank az árfolyamgát igénybevételére jogosult, nem teljesítõ ügyfeleit a programba való belépésre - közölte az Erste.

Az árfolyamgát rendszerét az Erste, a bankszektor egészéhez hasonlóan, támogatta és kínálta jogosult ügyfeleinek. A rendszer mostani kiszélesítése annak elismerése, hogy ez az a megoldás, ami hatékony és azonnali segítség az ügyfeleknek, költségei kezelhetõek és beláthatóak az ügyfelek, az állam és a bankok számára - áll a közleményben.

A vezérigazgató szerint bár az árfolyamgát bõvítése a bankok számára tehernövekedést jelent, az Erste Bank úgy ítéli meg, hogy a jelenlegi körülmények között az árfolyamgát rendszerének megnyitása az ügyfelek, az állam és a bankok számára is elõremutató megoldás.

Az Országgyûlés a héten döntött a devizahitelesek megsegítésérõl szóló törvényjavaslatról. Az új jogszabály kiszélesíttette azok körét, akik beléphetnek az árfolyamgátba, így már a 90 napon túli tartozással rendelkezõk is élhetnek ezzel a lehetõséggel. A törvényt a Duna Híradó információi szerint Áder János köztársasági elnök csütörtökön aláírta.

Rogán Antal, a nagyobbik kormánypárt frakcióvezetõje csütörtökön közleményt juttatott el az MTI-hez, amelyben azt írta: több bank ügyfelei is jelezték szerdán és csütörtökön, hogy tartozással rendelkezõ ügyfelek szerzõdéseit hirtelen elkezdték felmondani azért, hogy a fizetési elmaradással rendelkezõ adósok ne léphessenek be a számukra is megnyíló árfolyamgátba.

A Fidesz frakcióvezetõje arra kérte a bankokat, hogy ne gátolják, hanem segítsék a fizetési késedelemmel rendelkezõk belépését az árfolyamgátba. Rogán Antal emellett arra kérte a Magyar Nemzeti Bank elnökét, vizsgálja felül a devizahitelek napokban történõ bankok általi felmondását.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!