2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Megérkezett a várt fordulat az iparbanForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-11-09 12:27:36
Címkék: Bihari hírek, ipar
Megérkezett a várt fordulat az iparban az MTI által megkérdezett elemzõk szerint, akik az utolsó negyedévben további jelentõs növekedésre számítanak. A Takarékbank éves átlagban 2-2,5 százalékos, az ING Bank 1,5 százalékos, míg az Erste Bank 2 százalékos növekedést vetít elõre.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteki elõzetes adatai szerint szeptemberben 5,5 százalékkal nõtt az ipari termelés az egy évvel korábbihoz képest. A munkanaphatástól megtisztított index 3,1 százalékos növekedést mutat. Az elõzõ hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezõvel kiigazított ipari termelés szeptemberben 1,8 százalékkal nõtt ebben az évben, május kivételével, minden hónapban növekedett. Az ipar évkezdettõl számított termelése szeptemberre érte utol a múlt év azonos idõszakának volumenét.

Balatoni András, az ING Bank vezetõ makrogazdasági elemzõje kiemelte: az iparban, úgy látszik, végre itt van a rég várt fordulat. Hozzátette: számos jel utalt arra, hogy az ipari konjunktúra javulása a küszöbön áll: az ipari vállalatok várakozásai folyamatosan javultak, az optimizmus emelkedett, a beszerzésimenedzser-index a növekedési küszöbérték felett áll. Rámutatott arra is, hogy mindezek mellett a rendelés-állomány kétszámjegyû bõvülése volt megfigyelhetõ az elmúlt hónapokban, így az ipar ciklikus helyzete új fázisba került. Az elemzõ az év hátralévõ részében már pozitív év/év rátákra számít, éves átlagban pedig a növekedés az ágazatban elérheti az 1,5 százalékot.

A várakozásokat jóval meghaladva nõtt az ipari termelés szeptemberben az egy évvel ezelõttihez képest - vélekedett Suppan Gergely, a Takarékbank senior elemzõje. Véleménye szerint a következõ hónapokban elsõsorban a jármûgyártás adhat további lendületet az ipari termelésnek, részben az autópiaci kilátások javulása, részben a hazánkban létesített autóipari kapacitások felfutása miatt.

A kilátásokra nézve bíztatónak nevezte, hogy az európai és a német konjunktúramutatók a kilábalás irányába mutatnak, így a külsõ kereslet élénkülése várható, és a belsõ kereslet szintén élénkülhet az év hátralevõ részében. Kiemelte, hogy ennek hatására az utolsó negyedévben az ipari termelés 7-8 százalékos növekedést mutathat, és ez az éves átlagot is "felhúzza". Idén az Audi gyõri üzemének júniusi elindulásával, a Mercedes és az Opel üzemek kapacitásának felfutásával, bázishatások miatt és az a következõ hónapokban várhatóan javuló belsõ és külsõ kereslet mellett 2-2,5 százalék körül növekedhet az ipar kibocsátása, míg jövõre 6 százalékos növekedésre számít Suppan Gergely.

Gabler Gergely, az Erste Bank Hungary vezetõ elemzõje szerint az ipari termelés növekedésében a kulcs az autóipar, illetve az ahhoz kapcsolódó iparágak. Hozzátette, hogy a KSH-nak az adatokhoz fûzött kommentje is ezt erõsíti meg. Egyben beteljesülni látszik az a várakozás is, hogy a GDP-növekedést elsõsorban az autóipar fogja fölfelé húzni - mondta.  Megjegyezte, hogy az 1,8 százalékos kiigazított havi adat jóval meghaladja bankja saját várakozását, ami 1,1 százalék volt.

Gabler Gergely az ipari termelés 2 százalékos éves növekedésével számol az idén, 2014-ben pedig várakozása szerint 4 százalékra pöröghet fel a bõvülés. A jövõ évi termelésnövekedésre az autóipar jó teljesítménye mellett véleménye szerint már hatással lehet a belsõ kereslet meglódulása is, de továbbra is az export lesz a fõ húzóerõ.  Hozzáfûzte, hogy a jövõ évi kilátásokat tekintve bizonytalansági tényezõ az euróövezeti kunjunktúra, valamint a német export alakulása.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!