2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
A DK szerint az áfacsökkentés káros a sertéstartók számáraForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-11-10 10:21:44
A Demokratikus Koalíció (DK) szerint az élõ- és félsertés áfájának csökkentése kizárólag a feldolgozó üzemek érdekeit szolgálja, kifejezetten káros viszont a sertéstartók számára, akiknek a felhasznált takarmányok és más anyagok árában továbbra is 27 százalékos áfát kell kifizetniük, ám az eladott sertések árában az eddigi 27 százalék helyett csak 5 százaléknyi áfát kapnak.

Az ellenzéki párt szombati közleményében hozzáteszi: igaz ugyan, hogy a sertéstartók az áfa elszámolásakor az 5 százalékot befizetik, az általuk korábban kifizetett 27 százalékot pedig visszaigénylik, a közbeesõ idõszakban viszont kevesebb pénzbõl gazdálkodhatnak, így termelési feltételeik romlanak..

A DK szerint a kormány a feldolgozó üzemek helyzetét a termelõk megkárosításával javítja, miközben a bejelentett lépés a fogyasztókat egyáltalán nem érinti, a sertéshús ára ettõl nem csökken, a költségvetésnek egyetlen fillérjébe sem kerül az intézkedés.

A DK a közlemény szerint általában is ellenzi az élelmiszerek áfájának csökkentését, mivel álláspontjuk szerint az komoly költségvetési áldozatok árán többnyire nem a legrászorultabbaknak, hanem a tehetõsebbeknek használ.

A párt szerint a jövõre hivatalba lépõ demokratikus kormánynak ehelyett az élelmiszertermelés helyzetét átfogóan javító intézkedéseket kell tennie.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!