2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Ezért lehet olcsóbb a sertéshúsForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-11-10 20:36:11
Megtörtént az elsõ lépés a sertéságazat jelentõs hányadát kitevõ feketegazdaság csökkentésére – az áfa 27-rõl 5 százalékra való mérséklésétõl azt várja a kormány, hogy így már nem éri meg csalni az élõ sertéssel és a tõkehússal. Arra is számítanak, hogy növekszik a forgalom, az ebbõl származó bevétel pedig ellensúlyozza a költségvetés áfacsökkentés miatti adókiesését.

5 százalékra csökken az élõ és a hasított félsertés áfája a mostani 27 százalékról. A sertéságazatban dolgozók régi problémáját orvosolhatja ez a kormánydöntés, hiszen elsõsorban a 30-40 százaléknyi feketegazdaság visszaszorítását remélik az intézkedéstõl.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a január 1-vel hatályba lépõ intézkedés csütörtöki bejelentésekor azt mondta, megszületetett az elsõ kormánydöntés az élelmiszereken lévõ áfák csökkentése dolgában. A tárcavezetõ szerint a lépés összhangban van a sertésstratégiával valamint a magyar termelõk és feldolgozók segítésével. Az áfacsökkentés fehéríti az ágazatot, a változtatással egyenletesebben oszlik el az adóteher a terület szereplõi között, valamint az intézkedés visszaveti importálók elõnyeit. A miniszter hozzátette, árcsökkenést várnak, valamint a fogyasztás növekedését várják.

Sokan számítottak arra, hogy a bolti forgalomban lévõ tõkehúsok adója is kisebb lesz, a kiskereskedelmi áfacsökkentéssel kapcsolatban azonban rossz tapasztalatok vannak. Korábban ugyanis az ebbõl származó többletet a kereskedelem nyelte el. A tárcavezetõ arra számít, hogy a húsipari alapanyag áfájának csökkentése mérséklõ hatással lesz a késztermékeket érintõ áremelésekre. A konkrét eredményekkel kapcsolatban, mint mondta, nem akar jóslásokba bocsátkozni, de úgy véli, mérhetõ lesz a változás, és a boltok húsos pultjaiban lévõ áruk néhány százalékkal olcsóbbak lesznek.

Nyilván, ha ez egész termékpályát érintõ adócsökkentés történik, az nagyobb arányú árcsökkenéshez vezet. „De ez az elsõ lépés ahhoz, hogy utána a következõt megtegyük. Tehát elõször az alapokat kell, hogy rendbe tegyük. Látnunk kell az ágazat tényleges mértékét, amikor már nincs egy nagy feketegazdasági hányad, és utána tudunk döntést hozni arról, hogy mi legyen a következõ lépés, milyen adócsökkentés történjen” – fogalmazott Fazekas Sándor, aki azt is mondta, nem zárja ki, hogy további élelmiszerek is sorra kerülnek.

Az élõ és a hasított fél sertés áfájának csökkentését azonnal üdvözölte a Magyar Állattenyésztõk Szövetsége. Wagenhoffer Zsombor, a szervezet ügyvezetõ igazgatója a hajnal-tájnak azt mondta, végre meghallgatták javaslataikat, mert ha a kiskereskedelemben vágták volna meg az áfát, az sem a tenyésztésre, sem a kereskedelemre, sem pedig a fogyasztói árakra nem lett volna hatással. A mostani megoldás viszont visszaszoríthatja a feketegazdaságot és mérsékelheti az árakat is.

Lévai Ferenc, az Aranyponty Halászati Zrt. elnök-vezérigazgatója annyit mondott: továbbra is reménykedik a hal áfájának csökkentésében, ami szép ajándék lenne a magyar embereknek karácsonyra. A Baromfi Termék Tanácsnál egyelõre tanulmányozzák a sertéságazatot érintõ döntés hatásait.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!