2024. május 17. Péntek, Andor, Paszkál.
 
Elméjükkel mozgattak virtuális karokat majmok egy kísérletbenForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-11-11 08:35:41
Címkék: Bihari hírek, majom
Majmoknak tanították meg amerikai kutatók, hogy a monitoron megjelenõ rajzolt hasonmásuk mellsõ végtagjait puszta agyhullámokkal irányítsák.

A kutatás célja, hogy rögzítsék a mozgást irányító agyi jeleket, és számítógépeket vagy mûvégtagokat mûködtessenek velük - tudósított a LiveScience tudományos-ismeretterjesztõ portál a Science Translational Medicine címû szaklapban megjelent tanulmányról.

A billentyûzet kezelésétõl az üdítõs doboz kinyitásáig az élet tele van olyan feladatokkal, amelyekhez a mindkét kéz szükséges. Az elmúlt évtizedekben a tudomány jelentõs eredményeket ért el azzal, hogy összekötötték az elmét a mozgást pótló eszközökkel. Mostanáig azonban ezek a rendszerek csak egyetlen végtag mozgatásával dolgoztak - írta közleményében Miguel Nicolelis neurobiológus, a kutatás vezetõje, a Duke Egyetem orvosi karának tanára.

A gerincsérülések, a szélütés vagy az idegrendszeri betegségek világszerte emberek millióinál idéznek elõ bénulást. Ezek a betegségek ugyan a központi idegrendszer és az izmok közötti összeköttetéseket károsítják, az agy mozgásirányító területei gyakran mégis sértetlenek maradnak.

Az új kísérletben Nicolelis és társai a rhesus majmok agyának mindkét féltekéjébõl majdnem ötszáz idegsejt jelzéseit rögzítették apró elektródákkal, amelyeket az állatok agykérgének mozgással kapcsolatos területébe ültettek. Ezek a jelek közvetítették késõbb a majmok "gondolatait", amelyek mûködésbe hozták a virtuális végtagokat.

A majmokat betanították arra, hogy vezérlõkarral (joystickkel) mozgassák a számítógép képernyõjén megjelenõ majomfigura mindkét karját. Ezután csak az agyukat használhatták, hogy olyan feladatokat hajtsanak végre, amelyekhez rajzolt hasonmásuk jobb- és bal mellsõ végtagjára is szükség volt.  Idõvel az állatok agya egyre ügyesebben irányította a virtuális majmok végtagjait, egyre jobban végezték a kétkezes feladatokat.

Korábban a Pittsburgh-i Egyetem kutatói egy 2005-ös kísérletben arra tanítottak meg egy majmot, hogy elméjével mozgatott mûvégtaggal egyen. A Brown Egyetem tudósai olyan rendszert fejlesztettek ki 2012-ben, amelynek segítségével egy kezét-lábát mozdítani képtelen páciens mûkezet hozott mûködésbe, felvett vele egy csészét és ivott belõle.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!