2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Neked is megéri? Terjednek a hazai árverésekForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-11-11 19:43:24
Egyre népszerûbbek hazánkban az árverések. Mind több és több és több galéria és aukciósház rendez ilyen eseményeket, melyek befektetési szempontból sem elhanyagolhatók.

A gazdasági válság hazánkban is megrendítette az aukciós piacot, de az utóbbi hónapokban élénkül az érdeklõdés a különbözõ mûvészeti-, mûtárgy-, és ékszerárverések iránt. Ennek megfelelõen egyre több galéria és aukciósház rendez ilyen eseményeket. "Minden iparág érezte a válság hatásait, így természetesen a magyar mûkereskedelmet sem kerülte el. A BÁV mûkereskedelmi üzletága azonban egyenletes teljesítménnyel vészelte át a 2008-ban kezdõdött recesszió éveit, és a mostani aukciós érdeklõdés optimista várakozással tölt el bennünket. Némi élénkülés érezhetõ ugyanis a mûkereskedelmi piacon, az aukciós kiállításaink látogatottsága is ezt igazolja vissza" - mondta el a Walitschek Csilla, a BÁV Zrt. kereskedelmi igazgatója.

Az egyre növekvõ érdeklõdésre való tekintettel egyébként az aukciósházak igen széles mûtárgykörben rendeznek árveréseket. Az sem ritka, hogy a többnapos aukción például ékszer, festmény, bútor, szõnyeg vagy éppen mûtárgy kategóriában akár 600 - 800 tétel is kalapács alá kerül. A tapasztalatok azt mutatják, ma Magyarországon nincs általános érvényû, könnyebben vagy nehezebben értékesíthetõ mûtárgycsoport, a jó állapotú és értékes mûtárgy szinte mindig eladható.

"Persze mindig vannak olyan mûtárgyak, melyek keresettebbek , divatosabbak a gyûjtõk , a befektetõk, az aukciókat látogatók körében , de általánosságban talán elmondható, hogy az ékszer vagy a kisebb lakberendezési tárgyak hamarabb gazdára találnak. Vannak idõszakok, amikor a magas karátszámú ékszerek a népszerûek, de mint mindenhol a világon, nálunk is vannak divatok és trendek, így például nagyra becsült festõk mûvei is lehetnek keresettebbek vagy éppen nehezebben eladhatók" - fûzte hozzá Walitschek Csilla.

Meglepetések azonban mindig vannak , hogy csak egy példát mondjak a májusi mûvészeti árverésen például a kikiáltási árát megkétszerezõ és 10 millió forint fölött leütött gyönyörû festmény, Geraldine Jacoba Bakhyzen: Csendélet virágokkal és gyümölcsökkel címû mûve mellett a finom motívumokkal díszített, színes festett rekeszzománc Cloisonné díszváza tizenkétszeres áremelkedést ért el, nagy tapsot kapva a közönségtõl. A rekordösszegek hallatán felmerül ugyanakkor a kérdés, vajon mennyi pénzzel is érdemes elmenni egy aukcióra? Az aukciókat többnyire a gyûjtõk, mûkedvelõk, tehetõsebb érdeklõdõk szûkebb rétege látogatja,; ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy ne találhatna bárki kedvéhez és pénztárcájához illõ darabot. Ráadásul egy aukciót meglátogatni mindig nagyon izgalmas - akár vásárolunk, akár nem. Akkor se legyünk tehát szemérmesek, ha nincs is szándékunkban vásárolni.

Arról nem is beszélve, hogy egy-egy jól megválasztott árverési tétel befektetésnek sem utolsó. Amennyiben eléggé körültekintõek vagyunk, akár nagyon elõnyös üzletet is nyélbe üthetünk, hiszen a tárgyak valódi értékénél többnyire jóval alacsonyabban határozzák meg a kikiáltási árakat és ha az adott tételnél nincs licittárs akkor esély van arra, hogy a kikiáltási áron szerezhetõ meg a vágyott mûtárgy. Az aukciósházak a kínálatot többnyire úgy is állítják össze, hogy széles érdeklõdõi kört kiszolgálhassanak. A BÁV közelgõ mûvészeti aukciójának például legalacsonyabb kikiáltási árú darabja 8 ezer forintról indul, míg a legdrágább tétel - egy Vaszary tanulmány - 8 millió forintos kikiáltási áron szerepel a katalógusban.

Tájékozódni az árverési tételekrõl természetesen többféleképpen lehet - és érdemes. A legtöbb aukciósház, így például a BÁV is az aukciók elõtti héten kiállítást tart, ahol mindenki számára megtekinthetõk a tárgyak. Ilyenkor érdemes részt venni egy-egy szakmai tárlatvezetésen, vagy még jobb, ha kézbe vesszük a tárgyat és feltesszük kérdéseinket a helyszínen lévõ, hatalmas háttértudással rendelkezõ szakembereknek. A legkényelmesebb tájékozódási forma pedig az elektronikusan és ingyenesen elérhetõ és letölthetõ katalógusok, melyeket ma már a legtöbb aukciósháznál igénybe vehetünk.

Mint ahogy azt a fenti példa is mutatja, az online fejlesztések egyébként ezt az iparágat sem kerülték el. Hamarosan a BÁV-nál is lehetõség lesz online résztvenni, sõt licitálni egy árverésen. "Idén még nem, de reményeim szerint hamarosan ezt is lehetõvé tesszük a távollévõ vevõk számára. Most, ha valaki nem kíván személyesen részt venni az árverésen, az általa adott vételi megbízás alapján munkatársaink licitálnak az árverésen, illetve telefonon keresztül is be lehet kapcsolódni a mûtárgyakért folyó licitbe" - mondta el Walitschek Csilla.

Hogyan kerül egy adott tárgy árverésre?

Az árverés egy olyan adásvételi eljárás, amely során a legkülönbözõbb árukat kiálthatják ki eladásra és a beérkezett licitek közül a legmagasabb ajánlatot tevõ vásárolhatja meg az adott terméket, szolgáltatást, vagy jogot. Vagy az aukciósházak szakbecsüsei fedeznek fel komoly kutatómunkával ritkaságokat, vagy a mûtárgy tulajdonosa dönt úgy, hogy felkeres egy szolgáltatót az értékesítés lehetõségeit latolgatva. Jó tudni, hogy a kiemelten szép, nemes darabok esetén mindig az aukciót érdemes választani, a magasabb eladási ár elérésének lehetõsége miatt. Vevõként pedig mindenképp megnyugtató, hogy a szakemberek mindent elkövetnek, hogy a mûtárgyak eredetérõl a legtöbbet megtudják. Komoly kutatómunka folyik a mûtárgyak meghatározásánál, ha kiderül, hogy egy tárgy hamis vagy kétes eredetû, többnyire nem is bocsájtják árverésre.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!