2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Növekszik Bukarestben a magyar filmek iránti érdeklõdésForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-11-12 07:46:56
Az elmúlt években folyamatosan növekedett a bukaresti Magyar Filmhét iránti érdeklõdés, mert ebbõl az alkalomból a román fõváros filmkedvelõ közönsége olyan magyar alkotásokat láthat, amelyeket csak ekkor tekinthet meg - mondta Virgil Stefan Nitulescu, a Román Parasztmúzeum igazgatója.

A román kulturális minisztérium és a Balassi Intézet bukaresti központja által november 10. és 17. között hetedik alkalommal megszervezett Magyar Filmhétnek negyedik éve ad otthont a román múzeum. Nitulescu az MTI kérdésére egy hétfõi sajtótájékoztatón kijelentette: az eddigi tapasztalat szerint Bukarestben több száz érdeklõdõje van a magyar filmeknek, és ezek vetítése rendszerint telt ház elõtt zajlik. Reményét fejezte ki, hogy a hétfõ esti elsõ vetítéssel kezdõdõ filmhét iránt az idén is nagy lesz az érdeklõdés.

Az igazgató szerint fordulópontot jelentett Románia és Magyarország kulturális kapcsolatában az a 2005-ös kormányközi megállapodás, aminek alapján évente megrendezik a bukaresti Magyar Filmhetet és a budapesti Román Filmhetet. Ebbõl az alkalomból nemcsak a magyar film mutatkozik be Bukarestben, hanem egyre inkább a magyar kultúra. A múzeumigazgató kitért arra is, hogy a Magyar Filmhét alkalmából Both Miklós gitármûvész alkotómûhelyt tart fiatal román zenészek számára.

A sajtótájékoztatón jelen volt Hartyándi Jenõ, a Mediawawe összmûvészeti zenei és filmfesztivál igazgatója, aki az MTI kérdésére elmondta: egy-egy nemzetközi és magyar rövidfilm-válogatást mutatnak be a 2013-as termésbõl, ami reprezentatív a magyarországi fesztivál rövidfilm-felhozatala szempontjából. Az idei Magyar Filmhét meghívott fesztiválja ugyanis a Mediawawe, amelyet vasárnap egy kiállításon is bemutattak a Balassi Intézetben Radu Igazság román filmes szakember által készített fotókon keresztül.

Hartyándi Jenõ kiemelte: a bukaresti jelenléttõl azt várják, hogy ösztönözni fogja az újabb román mûvészeket a Mediawawe-en részvételre, hiszen eddig is számos román alkotó neve kapcsolódott valamilyen módon a 23 éves magyarországi fesztiválhoz. Az ilyen együttmûködések kialakulásához azonban szükség van olyan találkozókra, mint a Magyar Filmhét, ahol az alkotók leülnek egymással beszélgetni, mert az internet nem elég a tartós és elkötelezett együttmûködések létrejöttéhez - mondta Hartyándi Jenõ. A Magyar Filmhét programjában nyolc játékfilm, valamint dokumentum- és rövidfilmek szerepelnek.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!