2024. április 23. Kedd, Béla.
 
Havonta kétszer ingyen lehet pénzt felvenniForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-11-12 20:01:15
Jövõ februártól minden banknak biztosítania kell, hogy ügyfelei havonta legalább kétszer ingyen vehessenek fel készpénzt az automatákból, összesen százötvenezer ezer forintot.

A pénzügyi rezsicsökkentésrõl szóló fideszes törvényjavaslatot hétfõn fogadta el az Országgyûlés 303 igen szavazattal, 6 nem ellenében, 3 tartózkodás mellett. Nemmel a Demokratikus Koalíció (DK) színeiben politizáló független képviselõk voksoltak. A törvény értelmében azoknak lesz lehetõségük ingyenesen készpénzt felvenni magyarországi automatákból, akik elmúltak 16 évesek, magyarországi lakóhelyük vagy tartózkodási helyük van, és nyilatkoztak arról, hogy melyik fizetési számlájuk esetében kérik a díjmentes pénzfelvétel lehetõségét.

Nyilatkozni - szemben a korábbi tervekkel - nemcsak személyesen a pénzintézetnél lehet majd, hanem netbankon keresztül is december 1. és január 20. között. Késõbb ezt a nyilatkozatot lehet módosítani, azaz másik számlát megjelölni. A jogszabály emellett kimondja: 2014 végéig központi rendszert kell létrehozni annak nyilvántartására, hogy a fogyasztók az elõírásoknak megfelelõen tettek-e nyilatkozatot.

Mindenki csak egy bankszámlája esetében élhet az ingyenes készpénzfelvétel jogával. Legfeljebb százötvenezer forintig annak is biztosított lesz a fizetés, a nyugdíj, a szociális támogatás, valamint az ösztöndíj díjmentes felvétele, akinek mínuszban van a számlaegyenlege. Azok is vehetnek majd fel ingyenesen készpénzt - a számlavezetõ pénzintézetnél -, akiknek a jogszabály hatálybalépése elõtt nem volt bankkártyájuk, de van folyószámlájuk. Nekik ezt a jogot 2014 végéig biztosítja a törvény. A jogszabály azt is rögzíti, hogy az ingyenes pénzfelvétellel összefüggésben a bankok nem háríthatnak semmilyen költségnövekedést az ügyfelekre.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetõje - a javaslat egyik elõterjesztõje - korábban elmondta, hogy ezt a pénzügyi felügyeleti jogosítványokat is gyakorló Magyar Nemzeti Bank ellenõrzi majd, sõt külön is felhívja Matolcsy György jegybankelnök figyelmét arra, hogy ennek megfelelõen folyamatosan ellenõrizzenek 2014 elsõ hónapjaiban. Rogán Antal korábban a pénzügyi rezsicsökkentés elsõ lépésének nevezte a törvényt. A javaslat indoklása szerint az elmúlt egy évben jelentõsen drágultak Magyarországon a banki szolgáltatások. A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján 2012 decemberéhez képest a banki költségek átlagosan több mint 45 százalékkal emelkedtek, miközben az Európai Unió tagállamaiban átlagosan csupán 0,8 százalékos volt a növekedés.

A fideszes elõterjesztõk - a frakcióvezetõ mellett Németh Szilárd, Ékes József és Dióssi Csaba - hozzátették, hogy a banki költségek drasztikus emelkedése elsõsorban az alacsony keresetû családokat érinti hátrányosan, hiszen nekik akár a havi jövedelmük 2-3 százalékát is felemészthetik a különbözõ banki díjak és jutalékok. Megjegyezték azt is, hogy a hazai pénzintézetek az õket terhelõ adóköltségeket jelentõsen meghaladó mértékben emelték az ügyfeleket érintõ díjakat és jutalékokat, úgy, hogy ezek a költségek elõre nem látható módon, nem kiszámíthatóan változtak. Ezek a folyamatok együttesen indokolták a törvénymódosítást - közölték.

Január 20-ig kell nyilatkozni az ingyenességhez

December 1-jétõl jövõ év január 20-ig kell nyilatkoznia annak, aki már februártól élni szeretne a havi kétszeri ingyenes készpénzfelvétel lehetõségével. Ezt a Fidesz frakcióvezetõje mondta kedden Budapesten sajtótájékoztatón. Rogán Antal közölte, Orbán Viktor miniszterelnökhöz fordul annak érdekében, hogy a Kormányzati Információs Központ mindent tegyen meg azért, hogy ezen idõszak alatt minden fogyasztó értesüljön errõl a lehetõségrõl, valamint arról, hogyan és milyen nyilatkozaton kell megjelölnie azt a számlát, amelynek vonatkozásában élni szeretne az ingyenes készpénzfelvétellel havonta kétszer összesen 150 ezer forintig. Kifejtette, kétféle módon lehet nyilatkozni arról, hogy az állampolgár melyik számlájáról szeretne ingyenesen pénzt felvenni: személyesen vagy netbankon keresztül.

A frakcióvezetõ elmondta, hogy a Nemzetgazdasági Minisztériumnak (NGM) november 25-ig rendeletet kell hozni, amely szabályozza a nyilatkozat formáját. Felhívta a figyelmet arra, hogy február 1-jétõl lehet havi kétszer ingyen pénzt felvenni, de a számlát megjelölni december 1-jétõl lehet. Aki már februártól élne ezzel a joggal, január 20-ig kell nyilatkoznia, aki elmulasztja ezt az idõpontot, akkor március 1-jétõl vehet fel ingyen készpénzt - ismertette, hozzátéve, "a határidõ folyamatos".

Rogán Antal közölte, a pénzforgalmi szolgáltatóknak is van dolga, módosítaniuk kell az ügyféllel kötött szerzõdést a bejelentést követõen, valamint el kell végezniük a törvény végrehajtásához szükséges informatikai fejlesztéseket február 1-jéig. December 1-jétõl pedig a fiókokban biztosítaniuk kell azt, hogy valamennyi fogyasztó leadhassa a nyilatkozatát - tette hozzá, megjegyezve: a nyilatkozatokat a számla megszüntetéséig, vagy új nyilatkozat megtételéig kötelesek megõrizni. Mint mondta, azzal szemben, aki visszaél ezzel a fogyasztói joggal, a bank jogosult lesz arra, hogy a felmerült költségeit utólag érvényesítse.

Emlékeztetett arra, hogy az Országgyûlés hétfõn döntött az ingyenes készpénzfelvétel lehetõségérõl, amit fogyasztói jogként definiáltak. Ez mindenkinek jár, egy fizetési számlához kapcsolódóan - mutatott rá.  Úgy értékelte, hogy ez a szabály alapvetõen az alacsony keresetûeknek kedvez. Úgy gondolják, hogy azokat az embereket, akik az átlagjövedelem alatt keresnek, meg kell, hogy illesse az a lehetõség, hogy jövedelmükhöz díj- és illetékmentesen juthassanak hozzá. Ezért határozták meg az ingyenes készpénzfelvétel felsõ határát a nettó átlagbérben, 150 ezer forintban - fejtette ki.

Rogán Antal elmondta, akiknek fogyasztási hitele van, azok is élhetnek az ingyenes készpénzfelvétellel, de az õ esetükben a számlájukra érkezõ rendszeres pénzbeli kifizetés (a jövedelem, a nyugdíj, a szociális ellátás) összegéig élhetnek ezzel. Arra a kérdésre, ellenõrzik-e, ha valaki több banknál is lead nyilatkozatot, Rogán Antal azt mondta, 2014. december 31-ig kell ezt kialakítania a bankoknak, annak alapja a központi adós-nyilvántartási rendszer. A részletszabályokat az NGM alakítja ki a következõ év közepéig, a rendszer felállítása után összesítik az információkat, és ki fog derülni, ha valaki visszaélt a rendszerrel.

A törvény elfogadását azzal indokolta, hogy az elmúlt egy évben a bankok az illendõ mértékhez képest túlságosan is megemelték a számlavezetéssel kapcsolatos díjakat és az egyéb költségeket. Ha a pénzintézetek bármiféle más költséget próbálnak érvényesíteni, szigorúan ellenõrizni fogjuk, mivel a törvény kimondja ennek tilalmát és lehetõvé teszi a szankcionálását - mondta. Rogán Antal rögzítette: ha a bank számlavezetési díjat akar emelni az ingyenes készpénzfelvétel miatt, annak a pénzintézet számára súlyos következményei lesznek. Vizsgálják annak lehetõségét, hogyan folytatódhat a pénzügyi rezsicsökkentés - jelezte a Fidesz frakcióvezetõje.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!