2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
Piramisjáték is lehetne a magyar nyugdíjrendszer?Forrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-11-13 09:18:07
Összeomolhat a magyar nyugdíjrendszer, a kérdés csupán az, hogy mikor – állítják pénzügyi elemzõk. A magyarok többsége még mindig azt hiszi, hogy a fizetésébõl levont nyugdíjjárulékot kapja majd vissza.

Mások kapják a pénzt, amit befizetünk

A magyar nyugdíjrendszer az úgynevezett „generációs szerzõdésen” alapszik. Ez azt jelenti, hogy az általunk befizetett pénzt nem mi kapjuk majd vissza, hanem mindig az aktív, dolgozó generáció által befizetett pénzbõl fizetik ki a nyugdíjasok illetékét.


A nyugdíjrendszer tehát csak addig mûködõképes, amíg vannak „új belépõk”, azaz aktív dolgozók, akárcsak a piramisjátékban. A probléma akkor kezdõdik, amikor a nyugdíjazottak többen lesznek, mint az aktív keresõk. Ekkor a nyugdíjrendszer, akárcsak a piramisjátékok, össze fog omlani.

Ma már nem a fiatalok vannak többen

Magyarország lakosságának korfája az elmúlt 140 évben drasztikusan megváltozott, a növekvõ élettartam és a csökkenõ születésszám miatt ma már nem a fiatalok vannak többségben. Az elemzõk szerint a következõ években várható a nyugdíjrendszer elsõ jelentõsebb megroppanása.

A magyarok még mindig nem gondolkodnak elõre

Bár egyre egyértelmûbbek az arra vonatkozó jelek, hogy a nyugdíjrendszer nem lesz képes biztosítani számunkra a gondtalan öregkor feltételeit, a magyarok többsége még mindig nem gondolkodik elõrelátóan a pénzügyei tekintetében – tudtuk meg egy pénzügyi tanácsadótól.


Sokan egyáltalán nem terveznek elõre, mintha a nyugdíjas évek soha nem jönnének el, aztán gyorsan, néhány éven belül, kapkodva akarják tisztázni a helyzetüket, akár úgy is, hogy veszélyes vagy kiszámíthatatlan befektetésekbe teszik a pénzüket.

Az a kifogás is gyakori, hogy valaki nem engedheti meg magának, hogy félre tegyen, pedig a valóság az, hogy hosszú távon, apró megtakarításokkal sokkal könnyebb megteremteni az anyagi biztonságunkat, mint ha néhány évvel a nyugdíj elõtt kapunk észbe.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!