2024. május 4. Szombat, Mónika, Flórián.
 
A szabad pálinkafõzés hozzájárult a hagyományok megõrzéséhezForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-11-18 11:34:56
V. Németh Zsolt szerint a szabad pálinkafõzés lehetõségének megteremtése amellett, hogy a szabadság élményét nyújtotta az embereknek, hozzájárult az értékmegõrzéshez és értékteremtéshez, az élõ hagyomány megõrzéséhez, s ezzel a vidéki közösségek megtartásához.

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) vidékfejlesztésért felelõs államtitkára pénteki budapesti sajtótájékoztatóján felidézte: Magyarországon 150 év után 2010 szeptember 27-tõl szabaddá vált a magán pálinkafõzés. A 640 magyarországi bérfõzdében is jövedéki adó kötelezettség nélkül lehet elõállítani korlátozott mennyiségben - 86 liter 50 fokos - párlatot.

Az államtitkár szerint az intézkedés meghozatalakor mindenekelõtt vidékfejlesztési szempontokat mérlegelt a parlament. A szabad pálinkafõzés lehetõvé tette a paraszti termelési, feldolgozási kultúra egyik utolsó elemének a megmentését, fejlesztését. Olyan élõ hagyományról van szó, amely nagyon fontos a vidéki közösségek megõrzése szempontjából is - mondta.

Kifejtette, olyan tevékenységet tettek szabaddá, amelyet az emberek addig is végeztek illegálisan, annak minden hozadékával, vagyis úgy, hogy sem az eszközök, sem a hozzá kapcsolódó tudás nem volt korszerû. A döntés lehetõvé tette, hogy legálisan, jó minõségû párlókészülékeket szerezzenek be, és a házi fõzést végzõk egymással is megoszthassák tapasztalataikat. Az államtitkár szerint ennek köszönhetõen jelentõsen javult a minõség, amit a pálinkaversenyek is jól mutatnak, azokról ugyanis a magánfõzést végzõk nagyon sokszor aranyérmekkel térnek haza.

Hozzátette, a rendelkezés kedvezett a helyi gyümölcsfajtáknak, a magyarországi faiskolákban kimutathatóan megélénkült a forgalom. Egy országos tündérkert mozgalom is elindult, több mint 50 helyen nyíltak olyan kertek, ahol õsi tájfajtákat õriznek meg és már szaporítanak is, tehát a biológiai sokszínûség fenntartásához is hozzájárult a szabad pálinkafõzés engedélyezése.

A magánfõzés nemcsak a hagyományok megõrzéséhez járul hozzá, hanem gazdasági haszna is van, az államtitkár ezek között említette a turizmusra és gasztronómiára gyakorolt hatását. Kiemelte, hogy a szabad pálinkafõzést lehetõvé tévõ jogszabály bizalmi elven alapul, mert úgy gondolták, senki nem akarja sem magát, sem másokat megmérgezni, felrobbantani. Az elmúlt évek szerinte azt mutatják, hogy az aggodalmak megalapozatlanok voltak.

V. Németh Zsolt elmondta: a pálinkafõzés szabaddá tétele egy intézkedéscsomag része volt, amelynek keretében szabaddá tették újra a disznóvágást, és a helyi termékek helyi piacokon történõ értékesítésére vonatkozóan jóval liberálisabb szabályokat fogadtak el.

Az MTI a sajtótájékoztatót követõen a vidékfejlesztési tárcától megtudta: a 640 bér- és kereskedelmi fõzdébõl 530 csak bérfõzéssel foglalkozik. Mivel nincs bejelentési kötelezettség, nincsenek hivatalos adatok a házi pálinkafõzésrõl. Becslések szerint több tízezren élnek a lehetõséggel, az így elõállított mennyiséget évi 2-4 hektoliter fokra becsülik (1 liter fok 2 liter 50 fokos pálinkának felel meg).

A kereskedelmi pálinkafõzés 2012-ben 81 ezer hektoliter fok volt. Míg 2009-ben 18,5-19 millió hektoliter fok alkoholt állítottak elõ összesen, addig 2010-2012-ben évi 15 millió hektoliter fokot.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!