2024. május 10. Péntek, Ármin, Pálma.
 
Módosító indítvány a zsebszerzõdések elleni jogszabályhozForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-11-19 10:23:26
Zárószavazás elõtti módosító indítvány benyújtásával orvosolná Áder János köztársasági elnök kifogásait Nagy István (Fidesz) országgyûlési képviselõ a zsebszerzõdések elleni fellépést célzó törvény esetében, az eredeti jogszabályt szintén Nagy István javaslatára fogadták el.

Errõl a képviselõ hétfõn az Országgyûlés mezõgazdasági bizottságának ülésén beszélt akkor, amikor a testület tárgyalt a termõföld tulajdonjogának megszerzését vagy használatát korlátozó jogszabályi rendelkezésesek kijátszására irányuló jogügyletek feltárásáról és megakadályozásáról szóló törvényrõl.

Az október végén elfogadott jogszabályt Áder János köztársasági elnök megfontolásra visszaküldte az Országgyûlésnek. A korábbi tervek szerint a törvényrõl hétfõn szavazott volna újra az Országgyûlés, de levették a napirendrõl, s az a döntés született, hogy a záróvitára és a zárószavazásra ezen a héten nem kerül sor.

Nagy István elmondta, hogy a módosító javaslatban szerepelne például az a nemzetközi jogi kötelezettség, amely a választott bíróság "kikötésére" - meghatározására - szolgál. Reményét fejezte ki, hogy a módosító indítvány benyújtásával sikerül "elhárítani egy újabb akadályt a törvény útjából, hogy 2014. május 1-tõl ki tudja fejteni hatását".

Nagy István utalt arra is: a helyzet speciális a zsebszerzõdések elleni fellépést célzó jogszabály tekintetében, mert olyan helyzetben kell törvényt alkotni, amikor az érintett felek nem kívánnak együttmûködni. Olyan helyzetet kell megoldani ugyanis, amikor nincsen károsult, mert mindkét fél - akik az ügyletben érintettek - meg akarják valósítani (a zsebszerzõdésben foglaltakat), amit a magyar alaptörvény ellenez. Azaz a magánszemélyek elõnyszerzését kellene megakadályozni, amit törvénytelenül tesznek. Emiatt van a mostani törvényalkotási folyamat - mondta.

Gõgös Zoltán (MSZP), a bizottság alelnöke elmondta, a téma tárgyalásakor már korábban jelezte pártja nevében, hogy a zsebszerzõdések elleni törvénytervezet több pontja aggályos. Ezt most igazolva látja. Font Sándor (Fidesz), a bizottság elnöke e tekintetben kétségeit fejezte ki, s emlékeztetett arra, hogy a testületnek az ügyben döntési kötetezettsége nincs, csak tárgyalási.

A Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamaráról (Nemzeti Agrárgazdasági Kamara - NAK) szóló törvény módosításáról szóló törvényjavaslatot a kormánypárti többség tárgysorozatba vételre, és általános vitára is alkalmasnak ítélte. Az önálló képviselõi indítványként - Gyõrffy Balázs és Jakab István (Fidesz) által - benyújtott javaslat a megalakulása óta eltelt idõszak tapasztalatait kívánja a korábbi törvénybe beépíteni. Ezeket a módosításokat Jakab István technikai jellegûeknek minõsítette. Gõgös Zoltán (MSZP) ugyanakkor a NAK mûködését illette több kritikával is, amit a kormánypárti képviselõk közül többen a napirendtõl való eltérésnek minõsítettek.

Az egyes agrártárgyú törvények módosításáról szó törvényjavaslat módosítását ugyanakkor a bizottság tagjai egyhangúlag fogadták el. Ez a szakmaközi szervezetekrõl szóló részt, illetve az agrárpiaci szabályozás egyes kérdéseit módosítaná, például a szerzõdéskötési fegyelmet erõsítené.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!