2024. május 2. Csütörtök, Zsigmond.
 
Elkobzás is lehet a vége: röntgennel ellenõriz az adóhatóságForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-11-21 12:21:48
Címkék: Bihari hírek, nav
Külföldrõl rendelt vagy fogadott ajándékok és szállítmányok. Mit nem szabad behozni az országba? Mi után és mennyi adót, illetve vámköltséget kell befizetni? Az adóhatóság szóvivõje a Ma reggelben válaszolt.

Nem mindegy, hogy a csomagot magánszemély küldi egy másiknak, vagy magánszemély rendeli cégtõl, hiszen a vám- és adómentesség határai eltérõek. Elõbbi esetében 45 euróig sem adó-, sem vámkötelezettség nem terheli a küldeményt, utóbbi során viszont csak 22 euró. Az értékek tovább is emelkedhetnek, a részletes táblázat a NAV honlapján érhetõ el – magyarázta Schuller Attila a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) jövedéki szóvivõje az M1 Ma reggel címû mûsorában.

A szakértõ hozzátette: az sem mindegy, hogy honnan érkezeik a szállítmány, hiszen ha az Európai Unión belülrõl adják fel, az olyan, mintha Debrecenben adták volna postára, ugyanis belföldnek minõsül. Ha azonban például Kínából rendel valaki, akkor vámot és áfát is fizetnie kell a csomag után – húzta alá Schuller Attila.

A pakkokat a NAV röntgenberendezéssel ellenõrzi, illetve kockázatelemzéssel választja ki a megnézendõ szállítmányokat– folytatta. Ha valaki valótlan értéket tûntet fel a küldeményen, akkor a NAV vámérték vizsgálatot végez, a vámköltség és az áfa pedig a valós érték alapján kerül kiszabásra. Csomagelkobzásra akkor kerülhet csak sor, ha olyan termékrõl van szó, amelyet nem lehet behozni az országba – mutatott rá a szóvivõ.Ebben az évben már több mint 6000 tételt világított át az adóhatóság – közölte Schuller Attila.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!