2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Üdvözlik a pneumococcus vakcina kötelezõvé tételétForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-11-26 08:51:11
A gyermekorvosok egyesülete és a gyermekegészségügyi intézet üdvözli, hogy a pneumococcus védõoltás jövõre bekerül a kötelezõ védõoltások közé.

A Házi Gyermekorvosok Egyesülete és az Országos Gyermekegészségügyi Intézet hétfõn közzétett nyílt levelében egyben tiltakozását fejezi ki az oltásellenes nézetek terjesztése ellen. A két szervezet vezetõje által jegyzett dokumentum emlékeztet arra, hogy Magyarországon a pneumococcus fertõzés elleni csecsemõkori védõoltásokat az országos programban 2008 októberében kezdték el alkalmazni a házi gyermekorvosok, és már rövid idõ alatt 95 százalék fölött volt a két éven aluli korosztály átoltottsága.

Az eredmények minden kétséget kizáróan igazolják a védõoltás kedvezõ hatásait: látványosan csökkent a pneumococcus okozta agyhártyagyulladások száma mind az oltott, két évesnél fiatalabb korosztályban, mind az idõsebb korcsoportokban - hangsúlyozták. Ezen eredmények annak is köszönhetõek, hogy az immunizációs program keretében a csecsemõk, kisgyermekek számára biztosított a jelenleg elérhetõ legmagasabb szerotípus lefedettséget nyújtó, azaz a legtöbb féle baktériumtörzs okozta fertõzés ellen védõ oltóanyag.

A szakértõk hangsúlyozzák, a védõoltási program mintegy harmadával csökkentette a betegség elõfordulását, emellett úgy vélik, a pneumococcus elleni oltás a kötelezõ nemzeti védõoltási programba történõ beillesztésével az átoltottság további javulása, és a pneumococcus okozta súlyos, nemegyszer tragikus kimenetelû betegségek további visszaszorulása várható. Úgy vélik, hogy az oltások felvételének elutasítása igen veszélyes és felelõtlen választás - utalt a két szervezet vezetõje egy nemrég megjelent sajtóközleményre, amely szerint a szülõk döntési jogát korlátozza az oltási rendszer bõvülése egy újabb kötelezõ védõoltás bevezetésével, és ezt a megállapítást az oltásokat ellenzõk szövetségének véleményével igyekeznek alátámasztani.

Hangsúlyozták, hogy a védõoltások beadását ellenzõk tábora úgy próbálja befolyásolni a közvélemény, hogy bizonytalan, vagy nem egyszer rosszindulatúan manipulált és hamis adatokra hivatkoznak, forrás megjelölés nélkül "idézve" kétes vizsgálatokat, ugyanakkor sokszor bagatellizálják az egyes fertõzõ betegségek gyakran tragikus, máskor "csak" maradandó egészségkárosító hatását. A gyermekkori védõoltások bevezetése a gyermekhalálozás és a súlyos betegségek elõfordulásának csökkentése érdekében valaha tett leghatékonyabb lépés volt világszerte - hangsúlyozta a két szervezet vezetõje. Mint írták, az oltásoknak köszönhetõen a fertõzések száma minimálisra csökkent, és többfajta súlyos gyermekbetegségben Magyarországon ma nem hal meg gyermek.

Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke és Mészner Zsófia, az Országos Gyermekegészségügyi Intézet fõigazgatója nyílt levelében azt írta, hogy egyaránt elkötelezettek amellett, hogy az általános átoltottság társadalmi normaként váljon elfogadottá, és hangsúlyozták, hogy a védõoltások elutasítása társadalmilag elfogadhatatlan, ezért igyekeznek fellépni minden félrevezetõ tájékoztatás ellen.

Október végén jelentette be Beneda Attila, az egészségügyért felelõs államtitkárság kabinetfõnöke, hogy jövõre a pneumococcus védõoltást is a kötelezõ oltások sorába emelik. A jövõ évi költségvetés elõirányzatában oltóanyag-beszerzésre egymilliárd forinttal több jut. Az eddig az ajánlott kategóriába tartozó oltást szinte valamennyi két éven aluli gyerek megkapta, és a tapasztatok indokolták, hogy vegyék fel a kötelezõ védõoltások sorába, mondta Beneda. A pneuomococcus baktérium elleni oltással középfülgyulladás, arcüreggyulladás, tüdõgyulladás és agyhártyagyulladás elõzhetõ meg.

Az oltóanyag-beszerzésre szánt összegbõl fedezik a HPV elleni oltóanyag beszerzését is. A méhnyakrák megbetegedésért felelõs HPV-vírus elleni - a három oltásból álló - sorozatot jövõre az iskolai kampányoltások keretében lehet majd kérni a 12-13 éves korosztály számára. A kötelezõ védõoltások beadásáért a háziorvosok és a házi gyermekorvosok nem kérhetnek pénzt. Magyarországon jelenleg tíz fertõzõ betegség ellen van életkorhoz kötött kötelezõ védõoltás. A gyerekek kötelezõen a gümõkór (tuberculosis), a torokgyík, a szamárköhögés, a merevgörcs (tetanus), a gyermekbénulás, a kanyaró, a rózsahimlõ (rubeola), a mumpsz, a bakteriális agyhártyagyulladás és a hepatitis B ellen kapnak oltást.

Mi a Pneumococcus?

A pneumococcus (Streptococcus pneumoniae) a Streptococcus génuszba tartozó Gram-pozitív baktériumfaj.
Ennek a baktériumnak ma már több mint 90 szerotípusát ismerik az kutatók, de ezek közül csak néhány jelent veszélyt az emberre. A poliszacharid tokkal rendelkezõ pneumococcus csak az embert betegíti meg, a veszélyes szerotípusok tüdõgyulladást, agyhártyagyulladást, középfültõ-gyulladást, esetleg halált is okozhatnak. A baktérium cseppfertõzéssel terjed, hordozása lehet tünetmentes és tünettel járó is. A pneumococcus az orrgaratban és az orrüregben mutatható ki.

A szakirodalom két korosztályt emel ki: a 0-2 éveseket és a 60 évnél idõsebbeket. Különösen a csecsemõket és kisgyermekeket fenyegeti a betegség, ugyanis az õ korukban még nem alakult ki az immunrendszer. A WHO 2005-ös adatai szerint a világon 1,6 millió ember halt meg a baktérium által okozott fertõzésben, közülük mintegy egymillió gyermek vesztette életét. A pneumococcus világszerte egyre nagyobb rezisztenciát mutat az antibiotikumokkal szemben, ami az antibiotikumok túl gyakori alkalmazásának köszönhetõ.

A betegség elleni védõoltás a tervek szerint 2014-tõl kötelezõ lesz. A vakcinát 2 hónapos kortól már be lehet adni a gyermekeknek, ez az oltás teljesen más felépítésû az eltérõ életkor miatt, mint a felnõtteknek adható. A gyermekeknek adható, úgynevezett konjugált vakcina immunmemóriát is kivált, ami a késõbbiekben ellenállóbbá teszi õket a baktériummal szemben.

Magyarországon a pneumococcus okozta agyhártyagyulladásokról 2000 óta van hivatalos adatgyûjtés. Az elmúlt évtizedben (2001 és 2008 között, www.oek.hu) 505 esetet regisztráltak, az érintettek harmada nem élte túl a betegségét. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a pneumococcus fertõzés okozta tüdõgyulladás az idegrendszeri, illetve a véráramfertõzéseknél kb. 100-szor gyakoribb, ráadásul minden tüdõgyulladásra kb. 100 gennyes középfülgyulladás elõfordulása becsülhetõ. A pneumococcus fertõzések további jelentõségére hívja fel a figyelmet az a tény is, hogy az évente a világon végigvonuló influenzajárványok során a tüdõgyulladás okozta halálozás emelkedik, a két fertõzés szinergizmusa révén.

Magyarországon a pneumococcus fertõzés elleni csecsemõkori védõoltásokat az országos program keretében 2008 októberében kezdték el alkalmazni a házi gyermekorvosok. Akár világszenzációnak is mondható, és gyermekorvosaink munkáját dicséri, hogy – az azóta eltelt rövid idõ ellenére – 2012-ben már a 95 százalék fölött mozgott a két éven aluli korosztály átoltottsága. Az eredmények minden kétséget kizáróan igazolják a védõoltás kedvezõ hatásait: látványosan csökkent a pneumococcus agyhártyagyulladások száma mind az oltott, két éven aluli korosztályban, mind az idõsebb korcsoportokban, elsõ jeleként a vakcinációs program „nyájimmunitást” is kiváltó hatásának.

Ezen eredmények annak is köszönhetõek, hogy az immunizációs program keretében a magyar állam a csecsemõk, kisgyermekek számára a jelenleg elérhetõ legmagasabb szerotípus lefedettséget nyújtó, azaz a legtöbb féle baktériumtörzs okozta fertõzés ellen védõ oltóanyagot biztosítja. A pneumococcus védõoltási programmal egy idõben indított, országos pneumococcus surveillance eddigi összesített adatai szerint mintegy harmadával csökkent az invazív pneumococcus betegség elõfordulása a védõoltási program elkezdése óta, mint a megelõzõ idõszakban.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!