2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
Iskolapadba ülnek a közfoglalkozatottakForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-11-27 08:06:01
A téli program vagy valamilyen képzettséget ad, vagy lehetõséget a 7-8. osztály elvégzésére, az alapkompetenciák (írás, számolás) fejlesztésére. A résztvevõk fizetést kapnak, és így teljesítik közfoglakoztatási kötelezettségüket.

Idén október végére teljesült a kormánynak az a célja, hogy a közfoglalkoztatást 300 ezer fõ részvételével kell megvalósítani és hasznos, lehetõség szerint értéket teremtõ munkát kell biztosítani – jelentette ki a 180 percben a BM közfoglalkozási és logisztikai fõosztályának vezetõje. Bár télen a szezonális hatások miatt a közfoglalkoztatásban végezhetõ lehetõségek valamelyest beszûkülnek, a körülbelül 16 százalékos téli foglalkoztatást vállaló országos közfoglalkoztatóknál felmerülõ és a települési önkormányzatok közfeladatainak ellátásával kapcsolatos munkák most is elvégezhetõk – hangsúlyozta a Kossuth Rádió reggeli mûsorában Réthy Pál.

Az országos vízügyi igazgatóságoknál (medrek hó- és jégmentesítése, mûtárgyak karbantartása, ár- és belvízvédelem), a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-nél (hó- és síkosságmentesítés, hídfenntartás, burkolatárkok takarítása), az állami és magánerdészeteknél (vágás, tisztítás, az árvíz szabad levonulásának biztosítása, erdészeti utak karbantartása) és a rendészeti szerveknél is (karbantartási, felújítási feladatok) várja munka a közfoglalkoztatottakat télen is – emelte ki a szakember.

A kormány elõírása szerint egyébként 2013. november 1-je és 2014. április 30. között 200 ezer embernek kell részt vennie közfoglalkoztatási programokban, úgy, hogy ebbõl százezer fõ 2013. december 1-jétõl 2014. március 31-ig munkaerõ-piaci képzésben vesz részt. Utóbbiakat úgy választották ki, hogy elõzetesen felmérték a közfoglalkoztatók és a települési önkormányzatok képzési igényeit, ezeket továbbították a nemzetgazdasági tárcához és a Nemzeti Munkaügyi Hivatalba, ott a beérkezett adatok alapján kiírták az ajánlattételi felhívásokat a képzésekre és kiválasztották a képzõket, így decembertõl indulhat programnak ez a része is.

A képzés vagy valamilyen végzettséget ad, vagy lehetõséget a 7-8. osztály elvégzésére, illetve az alapkompetenciák (írás, számolás) fejlesztésére. Akik ebben az oktatásban vesznek részt, csak iskolába fognak járni, a közfoglakoztatási kötelezettségüket így teljesítik, és ez idõ alatt fizetést kapnak – hangsúlyozta a BM közfoglalkozási és logisztikai fõosztályának vezetõje a keddi 180 percben.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!