2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Közösségi csillagászati alkalmazás – okostelefonraForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-12-02 18:22:09
Meteoritokat és hullócsillagokat lehet megfigyelni és rögzíteni egy kutatócsoport által fejlesztett ingyenes applikációval.

A Fireballs In The Sky nevet viselõ alkalmazást az ausztráliai Curtin Egyetem kutatói fejlesztették. A tudományos applikáció készítésének célja nem csak a szórakoztatás volt: a Fireballs In The Sky segítségével a felhasználók rögzíthetik, hogy észlelésük alapján mikor és honnan lépnek be a légtérbe a meterorok, s hol érnek földet.

Phil Bland professzor szerint az alkalmazás segít kimutatni, hogy honnan jöttek a hullócsillagok a Naprendszerbõl. A felhasználókat azzal járulhatnak hozzá a munkához, hogy kattintanak a mobiljukkal, mikor észlelik a meteor megjelenését, illetve amikor feltételezik, hogy becsapódott.

A Fireballs In The Sky használja az okostelefon gyorsulásmérõjét, GPS-ét és iránytûjét. A nyilvánosság ilyenfajta játékos és mégis tudományosan alkalmazható bevonása hasznos adatokat szolgáltat a kutatóknak.

Nem véletlen, hogy az ötlet Ausztráliában született meg: ezen a sík földrészen hatalmas területeken alig van növényzet, így könnyen észre lehet venni a nyomokat. A Fireballs In The Sky természetesen nem csak közremûködést tesz lehetõvé a felhasználóknak, hanem ad is 30 másodpercenként frissülõ adatokat a meteoritokról, hullócsillagokról. Az applikáció innen letölthetõ.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!