2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Újraindul a magyar szénbányászatForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-12-05 08:16:07
A kormány támogatja a szénkitermelés bõvítését, a magyarországi szénbányászat újraindítását - mondta Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter Budapesten, a Magyar Bányászati Szövetség Szent Borbála-napi országos központi ünnepségén.

A miniszter szerint a Nemzeti Energiastratégiában és az ásványvagyon gazdálkodási cselekvési tervben a kormány célul tûzte ki, hogy megvizsgálja a hazai mélymûvelésû szénbányák megnyitásának lehetõségét. "Ez azt jelenti tehát, hogy a szénkitermelés bõvítését, a magyarországi szénbányászat újraindítását támogatja a kormány" - fogalmazott.

Hozzátette: a minisztérium a Borsod megyei önkormányzattal, és szakmai szervezetekkel együtt a borsodi szénbányászati klaszter létrehozásáról együttmûködési megállapodást ír alá szerdán. A megállapodásnak is az a célja, hogy közös lépéseket tegyenek a szénbányák újbóli megnyitásának és fejlesztésének érdekében - mondta. Hangsúlyozta, hogy a kormány határozott célja az ágazat megerõsítése, a bányászati dolgozók megbecsülése, a tradíciók megõrzése és továbbvitele.

A szén hasznosításának számos olyan új lehetõsége bontakozik ki világszerte, amelyek eleget tesznek az egyre magasabb környezetvédelmi elõírásoknak. A magyarországi szénbányászat újraindításához ígéretesnek nevezte az alacsony szén-dioxid kibocsátással járó tiszta szén technológiákon alapuló programot. Kitért arra is, hogy Magyarország energiaellátása jelentõs részben importra épül, a földgáz esetében egyoldalú a függés, az importfüggõség csökkentése az ország legjelentõsebb energiapolitikai célkitûzése.

Ismertette: megtörtént az elsõ koncessziós pályáztatás a szénhidrogén-bányászat és a geotermikusenergia-felhasználás területén. A szénhidrogén-bányászat esetében négy, a megújuló koncessziók esetében két pályázat érkezett, ezek kiértékelése tart - mondta. Az látható, hogy a befektetõi érdeklõdés és a résztvevõk visszajelzése visszaigazolja azt a szakmai álláspontot, hogy a koncessziós rendszer összhangban áll a nemzetközi iparági gyakorlattal - emelte ki. Hangsúlyozta: a hazai és az európai uniós energiapolitika hármas célrendszere szerint az ellátásbiztonság, a fenntarthatóság és versenyképesség figyelembe vételével határozzák meg az ásványvagyon hasznosítást.

Kiemelten fontosnak nevezte a felelõs állami ásványvagyon gazdálkodás fenntartását, nyilvántartásának fejlesztését. A feladatok közé sorolta az ásványvagyon gazdálkodási stratégia elkészítését, és a stratégiára épülõ kormányrendeletek kidolgozását a bányatörvény felhatalmazása alapján. Fontosnak nevezte minden olyan kezdeményezés támogatását, amellyel a hazai gazdaságot erõsíteni, és az ipar fejlesztésének lehetõségét növelni lehet.

A kormány alapelve, hogy a hazai erõforrásokra támaszkodva növelje az energiaellátás biztonságát - mondta Németh Lászlóné. Ünnepi beszédében a miniszter méltatta a komoly egészségi kockázatnak kitett bányászok csapatmunkáját, körültekintését, akik a legmagasabb fokú biztonsági intézkedések betartásával végzik munkájukat. A tárcavezetõ az ünnepségen miniszteri kitüntetéseket, Szent Borbála érmeket adott át a legkiválóbb bányászoknak és kohászoknak.

Mecseki szénre épülõ erõmû épülhet a közeljövõben

Körülbelül három év múlva 50 MW-os, a szén föld alatti elgázosításán alapuló erõmûvet építene a Mecsek térségében a Wildhorse Energy - írja a bama.hu.  A cég terveirõl a Wildhorse Energy Hungary Kft. pénzügyi igazgatója számolt be a Dunántúli Naplónak. Az elõzetes tervek egy 90 millió euró értékû (kb. 27 milliárd forint) fejlesztésérõl szólnak, amelyben a mecseki szénvagyonra alapozva, annak elgázosításával egy 50 MW teljesítményû kiserõmûvet építenének fel. A beszámoló szerint kormányzati szándékon múlik, hogy újraindulhat-e a térségben a kõszén- és uránércbányázat.

Az ausztrál gyökerû Wildhorse a váraljai (kelet-mecseki) szénterületén a bányahatóság által jóváhagyott kutatási tevékenységeket végez. A mostani egy mellé további három fúrást terveznek, a munka várhatóan 2014 végig tart. A cég ezt követõen határoz majd a további lépésekrõl. A portál emlékeztet rá, hogy a Wildhorse ezzel párhuzamosan uránérc-bányászat iránt is érdeklõdik a térségben. Ezzel összefüggésben nemrég létrehozták a Magyar Urán Zrt.-t, amely a uránbányászat megvalósíthatóságát vizsgálja. Utóbbi társaságnak részese az MVM Zrt., a Mecsekérc Zrt. és Kõvágószõlõs önkormányzata is.

A Wildhorse már 2007-ben is folytatott kutatások a mecseki uránérc-vagyon hasznosítására, míg 2010-tõl növekvõ érdeklõdést mutat a térség szénvagyonának hasznosítására. A jelenlegi kormány részérõl is növekvõ érdeklõdés mutatkozik a bányászati tevékenyeségek újraindítására, a belföldi energiahordozók magasabb fokú felhasználására. A borsodi térségben hasonló szénelgázosításon alapuló lehetõségeket vizsgálnak japán szakértõk bevonásával.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!