2024. május 3. Péntek, Tímea, Irma.
 
Elkezdõdött: így érdemes a polcról válogatniForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-12-05 20:02:24
Karácsony elõtt hajlamosak vagyunk elszakadni a valóságtól, többet költünk, mint amennyit megengedhetnénk magunknak, és olyan holmit is megveszünk, amire nincs is szükségünk.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a korábbi években is mindig felhívta a figyelmet a biztonságos vásárlásra, az idei "Okos karácsonyt kívánunk!" szlogen is erre utal, mondta a Kossuth Rádió Napközben címû mûsorában Fülöp Zsuzsanna, a NFH szóvivõje. Hozzátette: nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy az olcsóbb termék sokszor drágább, ha rosszabb minõségû árut vásárolunk, elõfordulhat, hogy hamarabb tönkremegy, és hosszú távon jobban megérte volna megvenni a drágábbat.

A Mikulás közeledtével a csokoládéfigurákat minden évben szúrópróbaszerûen ellenõrzi a hatóság, vizsgálják, hogy a gyártók megfelelnek-e az élelmiszerkönyvi elõírásoknak. Idén a 14 bevizsgált csokoládéból mindegyik megfelelt az elõírásoknak, tájékoztatott Fülöp Zsuzsanna. Hozzátette azonban, hogy a felügyelõk már most azt tapasztalják, az üzletekben, a polccímkén elhelyezett tájékoztatás gyakran nem megfelelõ, nagyon sokszor csokoládét tüntetnek fel a polccímkén, valójában azonban tejbevonó masszából készült termékek sorakoznak a polcokon.

Egyre népszerûbb az internetes vásárlás is, sokan térnek át erre a bevásárlási formára karácsony elõtt. Már tavaly is a két ünnep között a fogyasztóvédelemhez érkezõ panaszok jó része az online kereskedelemmel volt kapcsolatos, leginkább az volt a probléma, hogy az ajándék nem érkezett meg karácsonyra. Fülöp Zsuzsanna arra emlékezetett, hogy a fogyasztókat nyolc munkanapos elállási jog illeti meg. Azt is tanácsolja, hogy karácsony elõtti rendeléskor mindenképpen kérdezzenek rá a szállítási idõre.

Sárosi Veronika, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület jogásza azt javasolja, a mûszaki cikkek vásárlását érdemes karácsony utánra idõzíteni, mert akkor általában olcsóbbak, és az üzletekben is kisebb a roham. Mûszaki cikket minden esetben érdemes megbízható helyrõl vásárolni, tanácsot kérni az eladótól, és a termékleírást is figyelmesen el kell olvasni, hiszen nem biztos, hogy az eladó minden terméket jól ismer. Sárosi Veronika arra is felhívta a figyelmet, hogy sokszor a kereskedõk sincsenek tisztában vele, a vásárlóknak milyen jogaik vannak. A mûszaki cikket például ki lehet próbálni az üzletben, nem lehet arra hivatkozni, hogy ha nem jó, akkor vigye vissza a vevõ. Nem elég, ha csak szóban hangzik el, hogy a vevõ visszaviheti a terméket, ha az nem megfelelõ, mert az üzlet csak a hibás terméket köteles visszavenni. A jogász azt tanácsolja, ha nem vagyunk biztosak egy ajándékban, akár a blokkra felírva kérjünk írásbeli megerõsítést arról, hogy az üzlet visszacseréli a terméket.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!