2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
A kereskedõk elárulták, hogyan változik idén a fenyõfák áraForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-12-06 20:21:58
Bár a fenyõtermelés költségei emelkednek, a piaci ár nem változik évek óta. Egyre többen termelik a fenyõt, miközben terjednek a mûanyag fák - mondta egy kereskedõ a Hajnal-tájban.

Beindult a nagyüzem a zalai és somogyi fenyõültetvényeken. Vágják, hálózzák, majd szállítják a karácsonyfának nevelt növényeket az ország minden tájára. Ahogy már évtizedek óta, idén is errõl a tájról, nyolc-tíz egymással határos faluból kerül ki becslések szerint a karácsonyeste felállított fenyõfák nyolcvan százaléka.

A négy legismertebb zalai fenyõtermelõ falu Belezna, Surd, Pátró, Liszó, és a megyehatár másik oldalán, Somogyban is több községben meghatározó a fák termesztése karácsonyra. Porrogszentkirály polgármestere, Szlávecz Károlyné a Hajnal-táj pénteki adásában elmondta, a környékükön, így Somogyudvarhelyen, Porrogon, Somogybükkösdön, Berzencén és Csurgón is jövedelemkiegészítésként több évtizede foglalkoznak a gazdák fenyõvel. Az önkormányzati vezetõ hozzátette, a helybeliek idõben felismerték, hogy „karácsony minden évben eljön, van rá kereslet”.

A polgármester kifejtette: egy lábon persze nem lehet megélni, a fenyõ mellett egyéb mezõgazdasági tevékenységre is szükség van, a környéken sokan termesztenek például almát és bogyós gyümölcsöket is.

Az egyik termesztõ elmondta, megéri fenyõt nevelni, mert ugyan sok vele a munka, de biztos hátteret, fix jövedelmet biztosít. Attól függõen, milyen évet zárnak, nagyjából három-négy havi pluszfizetés jön be a karácsonyfákból. Egy másik gazda arról beszélt, a fenyõk egy részét kereskedõknek adják tovább, a többit maguk viszik eladni Budapestre.

A Kossuth Rádió mûsorában megszólalt egy Vácon és környékén mûködõ kereskedõ is, aki szerint a Nordmann-fenyõ métere idén nagyjából 4000 forint lesz, a lucfenyõé 1700-1800, az ezüstfenyõé pedig 2000-2500.

A kereskedõ azt is hangsúlyozta, egyre többen termelnek fenyõt, miközben a kereslet csökkenõben van, terjednek a mûanyag fák, ezért a költségek emelkedése ellenére is az árak évek óta változatlanok. Hozzátette: a Nordmann-fenyõ esetében kissé más a helyzet, mert annak árát nagyban befolyásolja, hogy mennyi érkezik belõle külföldrõl, jobbára Dániából.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!