2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Elindult a Xetra kereskedési rendszer a BÉT-enForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-12-07 20:20:19
Új kereskedési rendszer, a Xetra mûködik péntektõl a Budapesti Értéktõzsdén (BÉT), a kereskedést Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter indította el jelképes csengetéssel.

A miniszter kiemelte, hogy erõs magyar tõkepiac nélkül nincs erõs gazdaság. A magyar kormány is abban érdekelt, hogy ez a platform minél inkább betöltse a hozzá fûzött reményeket, hogy minél több cég, minél inkább a magyar tõzsdén keresztül is próbáljon tõkét bevonni. Katona Zsolt, a BÉT vezérigazgatója hangsúlyozta: nem pusztán technológiai váltásról van szó, a kereskedési rendszer cseréje mérföldkõ a BÉT életében. A magyar tõzsde Európa legmodernebb, legszofisztikáltabb és legnyitottabb rendszeréhez csatlakozik ezzel, és ebbõl mind a befektetõk, mind a kibocsátók, mind a piaci szereplõk profitálni fognak.

Varga Mihály emlékeztetett, hogy a magyar állam több tõzsdén jegyzett cégben, így többek között a Molban, a Rábában és a Richterben is tulajdonos, így a részvénytársaságok eredményeibõl és sikereibõl a magyar állampolgárok is osztoznak az adóbevételeken keresztül. Üdvözlendõ, hogy az új kereskedési rendszer bevezetésével a BÉT szélesre tárja kapuját a hazai és a nemzetközi befektetõk széles köre elõtt, megerõsítve ezzel a magyar tõzsde központi szerepét a hazai értékpapírok kereskedésében - mondta a nemzetgazdasági miniszter.

A BÉT vezérigazgatója elmondta, hogy a tõzsde december 6-án a 15 éve mûködõ kereskedési rendszerét cserélte le. Hozzátette, hogy az elmúlt 15 évben 177 millió ajánlatot vittek be a kereskedõk a rendszerbe és ezekbõl 23 millió tranzakció született. Az új kereskedési platform bevezetésével a magyar tõzsde egy olyan rendszerhez kapcsolódik, amelyet Európa 18 országában 250 bank és befektetési szolgáltató 4500 kereskedõje használ. Ezzel megnyílik a világ a magyar értékpapírok kereskedelme elõtt, és a magyar tõzsde bekerül a nemzetközi kereskedelem vérkeringésébe. Hozzáfûzte, hogy a várakozások szerint az új kereskedési rendszerrel a forgalom és a likviditás jelentõsen emelkedni fog a BÉT-en, ebbõl következõen csökkenni fognak az árrések, olcsóbbá válik a kereskedés.

Szécsényi Bálint, a BÉT alelnöke reményét fejezte ki, hogy az elkövetkezõ években több közepes és nagyvállalat fog tõzsdére lépni. Hozzátette: igazán mélyreható változást azonban csak az hozna, ha nemzetközi szinten is mérhetõ nagyvállalatok, esetlegesen állami vállalatok is megjelennének a tõzsdén. Úgy vélte, mindezt támogatni fogja a gazdasági környezet, a befektetõi klíma javulása, és az ország nemzetközi megítélésének változása, illetve várható felminõsítése.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!