2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Gazprom: már nem lehet leállítani a Déli Áramlat megépítésétForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-12-08 08:06:00
A Déli Áramlat gázvezeték olyan hatalmas projekt, amelyet, miután elindult, már nem lehet leállítani - mondta a Gazprom orosz energiaipari óriáscég befektetésekért felelõs leányvállalatának vezetõje csütörtökön a dél-oroszországi Anapában.

Egy ilyen hatalmas projektet nem lehet leállítani - válaszolta a Gazprom-Inveszt vezérigazgatója az MTI tudósítójának kérdésére, hogy mennyiben befolyásolja a Déli Áramlat gázvezeték megépítését az Európai Unió minapi figyelmeztetése, miszerint az Oroszország és a Déli Áramlat által érintett EU-tagállamok közötti kétoldalú megállapodások ellentétesek az uniós joggal.

Mihail Levcsenko a Déli Áramlat gázvezetékhez kapcsolódó, még épülõ Déli Folyosó nevû gázvezeték és az Anapában lévõ Russzkaja kompresszorállomás felépítéséért felelõs cég elsõ embere. A Gazprom-Inveszt vezetõje kijelentette: tartják az ütemtervet, minden beruházással az elõre eltervezett idõben készen lesznek. A Russzkaja nevû kompresszorállamos kapcsolja össze a Déli Folyosót a Déli Áramlattal. A Fekete-tenger parti Anapa közelében lévõ beruházás helyszínén csütörtökön emelték a helyére az elsõ, nagy teljesítményû aggregátort külföldi és orosz újságírók jelenlétében. A nyolc oroszországi régiót átszelõ, kicsivel több mint 2500 kilométer hosszú Déli Folyosó két szakaszból áll majd.

Az egyik, az úgynevezett nyugati útvonal a Voronyezsi területrõl indul és a Korenovszkaja kompresszorállomásnál kapcsolódik a Nyizsegorodszkiji területrõl egészen a Russzkaja kompresszorállomásig futó keleti útvonalnak nevezett szakaszhoz. A beruházást 2010-ben kezdték, befejezését 2017-re tervezik. Célja, hogy egyrészt ellássa a lakosságot és az ipari létesítményeket gázzal, másrészt eljuttassa az orosz földgázt a Gazprom európai projektjéhez, a Déli Áramlat gázvezetékhez. A Déli Folyosó évente 63 milliárd köbmétert továbbít majd.

A Russzkaja nevû kompresszorállomás a világon a legnagyobb teljesítményû ilyen létesítmény lesz - emelték ki a beruházás helyszínen lévõ mûszaki vezetõi. Annak érdekében, hogy a további 900 kilométeren, a Déli Áramlat Fekete-tenger alatti szakaszán biztosítsák a földgáz továbbítását, 448 megawattos teljesítményt kell elérni. Ehhez összesen 14 aggregátort helyeznek el a még épülõ kompresszorállomáson. Az elsõ berendezés helyére emelésekor, a csütörtöki anapai rendezvényen a mérnökök elmondták: Oroszországban még soha nem állítottak üzembe ekkora teljesítményû aggregátort.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!