2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Eltûnnek a gyógyszerek a patikákból?Forrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-12-09 18:58:45
A vaklicit bevezetése óta, az elmúlt öt vaklicitet figyelembe véve, a támogatott gyógyszerek száma ezerrel csökkent, s mintegy 30 olyan cikkcsoport van, amelyben csak egyetlen gyógyszer található, ami ellátásbiztonsági kérdéseket vet fel - hangzott el a Gyógyuló egészségügy címû mai, a Nézõpont Intézet által szervezett konferencián.

A vaklicit - amikor a gyártók egymás árajánlatait nem ismerve adnak ajánlatot - bevezetésével 20 milliárd forinttal csökkent a gyártók bevétele, amit exportpiaci értékesítéssel, létszámstoppal és megszorításokkal tudtak kompenzálni - mondta Ilku Lívia, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége (MAGYOSZ) igazgatója. Az eddig megrendezett öt vaklicit során mintegy ezer gyógyszer esett ki a támogatotti gyógyszerkörbõl, vagyis ennyivel csökkent a gyógyszerkincs, s 30 cikkcsoportban csak egyetlen termék maradt, ami ellátásbiztonsági kérdéseket vet föl - tette hozzá az igazgató.

A vaklicit hihetetlen logisztikai terheket ró a gyógyszernagykereskedõkre, az árukészlet váltásakor nagyon rövid a felkészülési idõ, a patikusok ilyenkor jelentõsen lenyomják a készleteiket, majd a licit után hirtelen akarják újratölteni - fejtegette a patikai panelbeszélgetésen Feller Antal, a Hungaropharma vezérigazgatója. A korábbi, rendelésenkénti átlagosan 5 dobozos mennyiség lecsökkent 3,2 dobozra, ezzel lényegesen nõtt a nagykereskedõk fajlagos költsége.

A vezérigazgató arra is felhívta a figyelmet, hogy a piaci szereplõknek készülni kell arra a 2014 második-harmadik negyedévében megjelenõ uniós irányelvre, amely dobozonkénti gyógyszerkövetést ír elõ, ez újabb plusz költséget jelent a nagykereskedõknek. Dobozonként 1,6 eurócenttel számolva uniós szinten évente 125 millió euróról van szó. A pozitívumok között említette a gyógyszerkassza stabilizálását, s kiemelte, hogy Magyarországon, a hivatalos csatornákon nem juthat a beteg hamis gyógyszerhez.

Szócska Miklós egészségügyért felelõs államtitkár szívós válságkezelésrõl beszélt, s kiemelte, most a szervezés korszakának kell jönnie. Velkey György, a Magyar Kórházszövetség elnöke a kórházak helyzetérõl szólva elmondta, noha nõtt a gyógyító-megelõzõ kiadásokra fordított összeg, ezen belül azonban 2010-2013 között 40-rõl 31 százalékra csökkent a dologi kiadásokra fordított összeg aránya. Ez az arányváltozás jelenik meg az adósságállomány növekedésében és újratermelõdésében. A november végi, 33 milliárdos konszolidáció a 70 milliárdos lejárt adósságállomány - ami egyébként a gyógyító-megelõzõ kassza 10 százaléka - felének a fedezésére elégséges.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!