2024. április 30. Kedd, Katalin, Kitti.
 
Nem kell nekünk kõolajszármazék: mitõl jobb a biokozmetikum?Forrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-12-10 09:38:41
A vegyileg elõállított kozmetikumokban kõolajszármazékok vagy szintetikus anyagok vannak, a biotermékekben viszont csak természetes, növényi anyagok.

Krémek, paszták, pakolások, szérumok, permetek, samponok, balzsamok, dekorkozmetikai termékek már mind elérhetõek „bio” változatban is. Egy jól ápolt menedzsernek minden apróságra figyelnie kell megjelenésében. Ezért megvizsgáltuk, hogy miért is jobbak a natúr- és biokozmetikumok, mint a hagyományos termékek.

A növényi alapanyagok tekintetében az egyik legfontosabb különbség a natúr- és biokozmetikumok között, hogy az elõbbiek esetében a növényi anyagok hagyományos, konvencionális mezõgazdaságból származnak, a biokozmetikumok esetében pedig a növényi alapanyagok csak és kizárólag tanúsított ökológiai vagy biogazdálkodásból származhatnak.

Az ökológiai vagy bio mezõgazdasági termelés során nagyon fontos, hogy a termelés az ökoszisztéma tiszteletben tartására épüljön. A biogazdálkodásra elõírt szigorú elõírások betartásával nem mérgezzük a környezetet szintetikus gyom-, gomba- és–vagy rovarirtó szerek alkalmazásával, még a nagyobb terméshozam elérése érdekében sem.

A tápanyag-utánpótlás csak szerves és zöldtrágyával, illetve növényi anyagok komposztálásával és a talajba történõ visszajuttatásával történhet. Még azt is meghatározzák, hogy a biogazdaságtól milyen távol lehet az elsõ, nem biogazdálkodást folytató termelõ ültetvénye, mert a széljárás befolyásolja a permetezõszerek útját, a csapadékvíz elfolyása pedig érintheti a biogazdaság talaját, így a termés kapcsolatba kerülhet a szomszédok mûtrágyájával, egyéb anyagaival.

Az ökológiai kozmetikumok esetében tilos genetikailag módosított anyagok felhasználása. Természetesen a kifejlesztés és az elõállítás során ma már valamennyi kozmetikum esetében szigorúan tilos állatkísérleteket folytatni. A kész termékek nem tartalmazhatnak szintetikus illatosító, színezõ és tartósító anyagokat, szilikont és ásványi olajokat.

Azért ápolják a natúr- és biokozmetikumok bõrünket kíméletesebben, mert nagy mennyiségben tartalmaznak a bõr számára közvetlenül hasznosítható növényi olajokat, kivonatokat, juice-okat. Kisebb egészségügyi kockázatot jelentõ, növényi eredetû „szerkezeti” anyagokkal, detergensekkel készülnek, továbbá nem tömítik el bõrünk pórusait sem kõolajszármazékokkal, mint mesterséges ballasztanyagokkal dúsított társaik. A természetes eredetû szépségápolási termékek használata kisebb egészségügyi kockázatot jelent a bõrünknek. Ennek oka, hogy alapvetõ anyagai olyan növényi eredetû összetevõk, amelyek a természetben fellelhetõ anyagok: leggyakrabban konvencionális, vagy tanúsítottan ökológiai mezõgazdasági termelés során képzõdnek. Nem mindegy azonban, hogy ez a termelés milyen minõségû.

A szabályozás szerint kitiltott anyagok között jó néhány olyan van, amely megzavarhatja a bõr lipidjeinek integritását. Ilyen komponens például a tusfürdõkbõl is ismert nátrium-laurilszulfát (sodium lauryl sulfate, SLS). Az ásványi olajok és származékaik akadályozhatják a bõrlégzést. Az alumíniumvegyületek gyakori használata terhelheti az immun- és idegrendszert. A szintetikus fényvédõk mélyrétegi bõröregedési folyamatokat generálhatnak. Sajnos, a vegyi szemlélettel formulázott kozmetikumokban ezek az összetevõk még elõfordulhatnak, állítják a szakértõk.

A biokozmetikumok fontos jellemzõje, hogy természetes, ökotudatos termesztésbõl származó növényi alapanyagokból, az elõírt szigorú gyártástechnológia alapján készülnek, melyet kötelezõ tanúsíttatni. Ezt a tanúsítást a termék csomagolásán a tanúsítást végzõ szervezet neve és logója igazolja. Az „organic” szó szerepeltetése a terméknévben vagy a csomagoláson nem teszi a terméket biokozmetikummá!

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!