2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
Csúcsot dönthet a közfoglalkoztatásForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-12-10 19:10:15
Rekord számú résztvevõje van idei téli közfoglalkoztatási programnak. 100 ezren közmunkát végeznek, 100 ezren pedig képzéseken vesznek majd részt, ezek többsége egy hete elindult. A tanfolyamok célja az, hogy a résztvevõk a tanultakat késõbb állami vállalatoknál, vagy önkormányzatoknál is hasznosíthassák.

Czomba Sándor foglalkoztatásért felelõs államtitkár az M1 Az Este címû mûsorában elmondta: november 1-tõl április 30-ig tart a téli közfoglalkoztatás, ekkor 200 ezer ember vesz részt a közfoglalkoztatásban. Ezen belül december 1-tõl március 30-ig 100 ezer ember képzésben vesz részt.

A képzések négy hónaposak, az állam által elismert képzések 350-360 órát tesznek ki, az alapkompetencia képzések pedig 430-440 órát – húzta alá az államtitkár, kiemelve, hogy a négy hónap arra alkalmas, hogy az adott szakmát a képzésben résztvevõk megtanulják, azt pedig a leendõ foglalkoztatók - így a MÁV, az önkormányzatok, az erdõgazdálkodás, a vízügygazdálkodás - határozták meg, hogy milyen területen legyen képzés. Mint mondta, azokban a térségekben, ahol a versenyszféra évtizedek óta nincs jelen, nem lehet kérdés, segélyt vagy munkát adjunk az embereknek.

A Jobbik által megszerzett szintfelmérõ kérdõívvel kapcsolatban azt mondta: a Türr István szakképzõ intézmény készítette a szintfelmérõt. „ Egy nyelvvizsga elõkészítõn is felmérik a csoportot, és ahhoz képest igazítják az órákat. Itt is valami hasonlóról van szó, mert modulrendszerû képzések vannak az alapkompetenciában (...), ám ezután jogi alapismereteket, számviteli alapismereteket és adósság alapismereteket is tanulnak” – fogalmazott az államtitkár.

A diplomás munkanélküliekre nem vonatkozik ez a rendszer – húzta alá Czomba Sándor. Kifejtette: az 500 ezer álláskeresõbõl több mint 200 ezernek legfeljebb 8 általános iskolai végzettsége van, és van Magyarországon 26 ezer olyan ember, akinek az alapfokú végzettsége sincs meg. A teljes rendszerben az 52 ezer emberbõl 8 ezer érettségizett van, nekik külön program áll rendelkezésükre – emelte ki a politikus.

Hangsúlyozta: a program keretében 20 ezer ember állam által elismert bizonyítványt kap, 29 ezren betanító jellegû képzésben tudnak részt venni, 1000 ember hivatásos jogosítványt szerezhet traktorra vagy C+E kategóriára. Amikor a regisztrált álláskeresõket nem a közfoglalkoztatás keretében, hanem munkaügyi szervezeten keresztül szólítják meg, akkor pedig különbözõ állam által elismert képzéseket biztosítanak közép-és felsõ fokon is – emelte ki Czomba Sándor.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!