2024. április 19. Péntek, Emma.
 
A Gazprom elnöke szerdán Budapesten tárgyaltForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-12-12 16:41:32
Budapesten tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnökkel Alekszej Miller, a Gazprom elnöke szerdán - tájékoztatta csütörtökön az MTI-t az orosz állami energetikai cég, Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetõje közölte, az este, az Országházban folytatott megbeszélésen ezúttal semmilyen megállapodás aláírására nem került sor.

A sajtófõnök hozzátette: a tárgyalások - amelyeknek a magyar kormányzat részérõl Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter a felelõse - a korábban elhatározott menetrendnek megfelelõen, jó ütemben zajlanak, ezt a felek a tegnapi tárgyaláson is leszögezték.

A folyamatban lévõ tervezési, terepfelmérési munkálatok magukba foglalják a környezeti hatásvizsgálatot is. A Gazprom sajtóközleménye szerint a jövõ év elsõ negyedében elkészülnek a mûszaki dokumentációval, és meghatározzák a gázvezeték magyarországi szakaszának nyomvonalát.

A társaság közleménye szerint a Déli Áramlat magyarországi szakaszának tervezésérõl megállapodás született a Gazprom és az MVM Magyar Villamos Mûvek Zrt. 50-50 százalékos tulajdonában lévõ South Stream Transport Hungary Zrt. és egy, tervezõ cégekbõl álló nemzetközi konzorcium között, a cég közleménye azonban nem közli a nemzetközi konzorcium nevét.

A Déli Áramlat 229 kilométer hosszú magyarországi szakasza és egy gáz-kompresszorállomás a tervek szerint Hercegszántó és Tornyiszentmiklós között épül meg, amelyen keresztül Magyarország évente mintegy 30 milliárd köbméter orosz földgázt kapna. A Gazprom közleményében szerepel: 2017 elejétõl jutna el az elsõ gázszállítás Magyarországra.

A társaság tájékoztatása szerint Alekszej Miller és Orbán Viktor a tárgyaláson megerõsítették: a gázvezeték magyarországi szakaszának építését 2015 áprilisában kezdik meg. Az orosz állami cég elsõ embere elmondta, hogy a Déli Áramlat építése a tervek szerint halad. Oroszországban, Bulgáriában és Szerbiában már megkezdõdtek a munkálatok.

A mintegy 2400 kilométeres vezetékrendszer, amely Ukrajna megkerülésével Bulgárián, Szerbián, Magyarországon és Szlovénián keresztül halad és az olasz Tarvisio a végpontja, ezen országokba, valamint Szerbiából Horvátországba és Bosznia-Hercegovinába is eljuttatja az orosz földgázt. A tervek szerint Bulgáriából Macedóniába is építenének egy elágazást és Törökország, valamint Görögország is kapna a bolgár szakaszból orosz gázt.

A Gazprom sajtószolgálata emlékeztetett rá, hogy a Déli Áramlat magyarországi szakaszát orosz-magyar kormányközi megállapodás alapján építik és a magyar kormány nemzeti jelentõségû beruházásnak minõsítette a projektet. A Gazprom és az MVM Magyar Villamos Mûvek Zrt. képviselõi idén márciusban egyeztették a beruházás 2017-ig szóló megvalósítási tervét.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!