2024. május 2. Csütörtök, Zsigmond.
 
Bérbeadásra készülõ épületekre is kapható kölcsön a növekedési hitelprogrambólForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-12-13 10:15:20
A növekedési hitelprogram második lépcsõjében rendelkezésre álló 2 ezer milliárd forintból a jövõ év elsõ napjától akkor is adható hitel kereskedelmi ingatlan és bérbeadásra készülõ más típusú ingatlan fejlesztésre, ha a bérlõ a cégcsoporton belüli társaság - mondta Nagy Márton, az MNB ügyvezetõ igazgatója az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) évzáró közgyûlésén, csütörtökön Budapesten.

Lakópark építésére viszont csak forgóeszközhitel vehetõ fel, legfeljebb egyéves lejáratra. Nem adható hitel ebbõl a forrásból meglévõ épület, bérbeadási célra történõ vásárlására sem - tette hozzá az ügyvezetõ igazgató. A 2013 augusztusa után alapított kkv-k nem juthatnak hitelhez a második lépcsõben. A fejlesztés alatt álló projektek nem adhatók el, a hitel visszafizetése nélkül. Szintén a jövõ év elsõ napjától építõipari gépek is vásárolhatók lesznek ebbõl a hitelbõl. Kérdésre válaszolva Nagy Márton megerõsítette, hogy vállalkozói bérlakások építésére is adható lesz a hitel a jövõ év elsõ napjától.

A jegybank a gazdasági adatokból arra következtet, hogy nincs fizetõképes kereslet új lakóparki lakások iránt, márpedig túlkínálatot nem kell finanszírozni - mondta annak magyarázataként, hogy lakóparképítésnél miért csak egyéves forgóeszközhitelt engedélyeztek. Ugyanakkor erõteljesebb lobbizást javasolt az ÉVOSZ-nak azért, hogy hosszabb legyen a forgóeszköz hitel futamideje.

Az ügyvezetõ igazgató ismertette a növekedési hitelprogram elsõ lépcsõjének adatait is. A rendelkezésre álló 750 milliárd forintból 701 milliárd kelt el, 10 ezer szerzõdés keretében. A hitelek 60 százalékából új beruházás lett, a többi hitelkiváltás. A lehetséges 10 éves futamidõvel szemben a szerzõdésekben 5-7 év szerepel. Az építõipar 21 milliárd forint hitelhez jutott, míg ingatlanügyletekre 48 milliárdot kaptak a cégek.

Tolnay Tibor, az ÉVOSZ elnöke röviden értékelte - az építõipar szemszögébõl - az idei évet, és vázolta a jövõ kilátásait. Optimizmusra ad okot szerinte a GDP növekedése, amely várhatóan folytatódik is. A következõ uniós költségvetési ciklusban Magyarországra jutó 7200 milliárd forintnak 60 százalékát kívánja a kormány gazdaságfejlesztésre fordítani, és ebbõl jut feladat az építõiparnak is.

Kevésbé ad okot optimizmusra az, hogy az állam és az önkormányzatok nagyobb beruházásokat nem rendelnek, a külföldi beruházók kivárnak, magyarok pedig nincsenek a piacon. A szakmát nyugtalanítja, hogy az uniós források felhasználásáról szóló kormányhatározat úgy is értelmezhetõ, hogy csak állami tervezõ vehet részt a támogatott projektekben, és eddig nem kapták meg a hivatalos értelmezést - mondta az ÉVOSZ elnöke.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!