2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Tiltott piacbefolyásolás miatt bírságolt az MNBForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-12-16 16:21:43
Címkék: Bihari hírek, mnb
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 7,5 millió forint piacfelügyeleti bírság megfizetésére kötelezte a Wood & Company Financial Services a.s.-t, mert a társaság tiltott piacbefolyásolást valósított meg a Richter Gedeon Nyrt. részvényeire vonatkozó hamis tartalmú üzeneteivel, és egy ügyfelével a témára vonatkozó félrevezetõ tartalmú levelezéssel.

Az MNB hétfõi tájékoztatása szerint azután indítottak piacfelügyeleti vizsgálatot, hogy piacmonitoring tevékenységük során tudomásukra jutott: a Wood & Company Financial Services a.s. ez év október 16-án a Bloomberg hírügynökség elektronikus felületén ügyfelei számára angol nyelven két alkalommal is üzenetet küldött.
Eszerint a globális indexszolgáltató MSCI nem változtat az indexbe kerülés egyik feltételéül szolgáló likviditási követelményein, s így a Richter-részvények nem kerülnek vissza az indexekbe.

A Wood, mint a Budapesti Értéktõzsde csehországi székhelyû tõzsdetagja, ügyfélnyilatkozatában megerõsítette és kiegészítette a jegybank információit, és nyilatkozatában beszámolt a tárgyban lebonyolított levelezésrõl is. A nyilatkozathoz csatolt listák szerint a Wood elsõ, a témában elküldött üzenetét 80, a másodikat 91 címzettnek továbbította.

Az MNB megállapította, hogy az üzenetek és a levelezés tartalma nincs összhangban az MSCI két nappal korábbi hivatalos közleményével, és a Wood által azok forrásaként az MNB elõtt megjelölt, egy másik befektetési vállalkozástól kapott jelentés tartalmával sem. Így a levelezés tartalma félrevezetõ, az üzenetekben a Wood által közölt információk pedig hamisak voltak - közölte a jegybank.

Mivel a Wood professzionális piaci szereplõ, az általa közölt információk jelentõs hatást gyakorolhatnak a piaci szereplõk befektetési döntéseire, ezért az adott helyzetben elvárható lett volna részérõl, hogy tegye egyértelmûvé, közlése nem saját forrásra alapul - mutatott rá az MNB. Szintén elvárható, hogy a társaság ne közöljön a forrásként megjelölt információval egyértelmûen összhangban nem lévõ, egyúttal hamis és félrevezetõ híreket.

Mindezek alapján az MNB megállapította: az üzenetek és a levelezés tartalmának kialakításakor a társaság nem az adott helyzetben elvárható gondossággal járt el, ami hamis, illetve félrevezetõ tartalmú információk közléséhez vezetett.

A Wood magatartásával megsértette a tõkepiaci törvényt, vagyis megvalósította a jogszabály által tiltott piacbefolyásolást. A jegybank a jogsértés miatt 7,5 millió forint piacfelügyeleti bírság megfizetésére kötelezte a társaságot - áll a közleményben.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!