2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Az év végéig kidolgozzák az orosz hadsereg Arktiszra telepítésének tervétForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-12-16 16:28:44
Az orosz hadsereg vezérkarának jövõ szerdáig adott határidõt Szergej Sojgu védelmi miniszter, hogy kidolgozza katonai egységek Arktiszra telepítésének tervét - a tárcavezetõ ezt egy hétfõi, moszkvai tanácskozáson közölte.

A megbeszélés témája Vlagyimir Putyin orosz államfõnek a múlt csütörtökön tartott évértékelõ és programját felvázoló beszédében elhangzottak végrehajtása volt. Az elnök akkor a parlament és a kormány tagjai elõtt, de a külföldnek is szóló beszédében külön fejezetet szánt az orosz fegyveres erõk fejlesztésének, a hadiipar korszerûsítésének. A ráfordítások példa nélkül álló összeget, 23 ezer milliárd rubelt (mintegy 154 ezer milliárd forint) tesznek ki. Azt is közölte, hogy az ország történetében elõször megoldják az orosz szárazföldi hadseregben és a hadiflottában szolgálók lakásgondjait. Az orosz Állami Számvevõszék adatai szerint Oroszországban 2012 végén 100 ezer hivatásos katonának nem volt lakása.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter múlt kedden, a tárca állománygyûlésén jelentette be, hogy jövõre az Arktiszra csapatokat csoportosítanak "az Oroszországi Föderáció katonai biztonsága és nemzeti érdekeinek védelmére". Ennek megfelelõen repülõtereket, kikötõket építenek az Oroszországhoz tartozó Északi-sarkhoz közeli Ferenc József-földön és a keletebbre fekvõ Új-szibériai-szigeteken. Az ország szárazföldi, északi területén is több repülõteret helyreállítanak, például Jakutföldön.

Vlagyimir Putyin orosz államfõ, aki egyben a hadsereg fõparancsnoka, arra szólította fel a hadsereg vezetését a védelmi minisztérium múlt heti kibõvített vezetõi állománygyûlésén, hogy külön figyelmet fordítson az északi sarkvidéki katonai fejlesztésekre. "Oroszország egyre intenzívebben hódítja meg ezt az ígéretes régiót, és minden eszközzel rendelkeznie kell biztonsága és nemzeti érdekei védelméhez" - hangoztatta az államfõ. Az elnök szeptemberben, ugyancsak a védelmi minisztérium tanácskozásán beszélt arról, hogy ismét megnyitják az északi Jeges-tengeren lévõ Új-szibériai-szigeteken 1993 óta használaton kívüli repülõteret.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!