2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Csökkenhet a végkielégítések különadójaForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-12-16 16:49:52
Január elsejétõl 75 százalékra csökkenhet a végkielégítések különadójának mértéke a mostani 98 százalékról a közszférában egy a vidékfejlesztési miniszter által benyújtott zárószavazás elõtti módosító javaslat értelmében.

Egy 2010-ben hozott törvény értelmében az állami és önkormányzati vezetõk, képviselõk, a köztulajdonban álló cégek vezetõ tisztségviselõi és felügyelõbizottságának tagjai a végkielégítésük kétmillió forint fölötti része után 98 százalékos különadót kell, hogy fizessenek. Más állami cégnél foglalkoztatottaknál a három és félmillió forint fölötti részre vonatkozik ez a szabály.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter az egyes törvények agrár- és környezetügyi módosításának keretében nyújtotta be az adócsökkentésrõl szóló javaslatot, amelyrõl több hírportál is beszámolt.

Az Országgyûlés 2010. július 22-én döntött az adóról. A kormányzati indoklás szerint a jó erkölcsbe ütközõ jövedelmeket akarták így megadóztatni. Ehhez az alkotmányt is módosították, hogy "törvény a társadalmi igazságérzetet sértõ, jó erkölcsbe ütközõ juttatásokra külön mértékû adót állapítson meg".

A különadó miatt korábban több érintett bírósághoz fordult, legutóbb idén novemberben mondta ki a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága, hogy ellentétes a magántulajdon védelmének elvével a közszférában a végkielégítésekre kivetett 98 százalékos különadó.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!