2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Országossá bõvül a droghasználó anyákat segítõ krízisdiszpécser szolgálatForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-12-17 11:17:48
Címkék: Bihari hírek, drog
Együttmûködési megállapodást kötött a droghasználó várandós nõk ellátását célzó krízisdiszpécser-szolgáltatás szakmai fejlesztése és népszerûsítése érdekében a Magyar Védõnõk Egyesülete és a szerhasználó anyákat segítõ Józan Babák Klub.

A megállapodás célja, hogy minden magyarországi régióban legyen droghasználó várandós nõket fogadó, kezelésükben kompetens ellátó szolgáltatás.

Az együttmûködési megállapodást Oberth József, a Józan Babák Klub vezetõje jelentette be a szervezet gyermekvállalás és droghasználat témában tartott budapesti szakmai fórumán.

A vezetõ felhívta a figyelmet, hogy a szolgáltatáshoz 2014-ben addiktológiai intézmények, drogambulanciák, alacsonyküszöbû szolgáltatások csatlakozását is várják.

Oberth József elmondta, hogy a Józan Babák Klub szeptember óta mûködteti országos, elektronikusan elérhetõ krízisdiszpécser-szolgálát, amelynek részeként a szervezet e-mail címén válsághelyzetbe került droghasználó várandós vagy gyermeket nevelõ nõk, hozzátartozóik vagy a velük foglalkozó védõnõk, esetleg más egészségügyi és szociális szakemberek jelentkezhetnek.

Asbóth Katalin mentálhigiénikus-védõnõ szerint az országban dolgozó védõnõk körében a droghasználó várandós nõk ellátásakor igény lenne a mostaninál több szakmai konzultációra, amelyre a krízisdiszpécser-szolgáltatáson keresztül is próbálnak lehetõséget teremteni.

Erdõs Csilla segítõ és Olawuyi Sámuel nõgyógyász, a Józan Babák Klub anonim tanácsadásának munkatársai hangsúlyozták, hogy a hozzájuk forduló, súlyos kábítószer-problémával élõ várandósok évente 96-98 százalék közötti arányban kerülnek a hivatalos terhesgondozás rendszerébe, bár elõtte kétharmad részük gondozatlan terhes volt. A sikert azzal magyarázzák, hogy a jelentkezõt nem csupán a szülésig támogatják, hanem azt követõen a gyermek felnevelésében is - egészségügyi, szociális és jogi tanácsokkal, valamint sorstárscsoportokba való bevonással segítik.

Tóthné Vladár Ildikó szociális munkás, a Baptista Szeretetszolgálat miskolci nõi lakóotthonának intézményvezetõje arról számolt be, hogy tapasztalatuk szerint az édesanyák számára a gyermekrõl való gondoskodás erõs motiváció a szenvedélybetegség kezelésében és a társadalmi beilleszkedésben egyaránt. Elmondta, intézményükben több problémás kábítószer-használó nõ és gyermeke él együtt.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!