2024. május 4. Szombat, Mónika, Flórián.
 
Ez várható az ünnepek alatt és jövõre a MÁV-tólForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-12-19 18:49:23
Mentesítõ járatokat és több kocsival közlekedõ szerelvényeket indít, valamint módosított menetrendet vezet be a MÁV-Start a karácsonyi-szilveszteri idõszakban.

A vasúttársaság csütörtökön eljuttatott közleménye szerint a következõ napokban módosított menetrend szerint közlekednek a vonatok. Most pénteken munkanapi, szombaton pénteki, vasárnap vasárnapi menetrend szerint járnak a szerelvények. Jövõ héten hétfõn pénteki, kedden szombati, karácsony elsõ napjától december 28-áig pedig az ünnepnapi menetrend lesz érvényben. Január másodikától a megszokott menetrend szerint közlekednek a vonatok - tették hozzá.

Az ünnepek idején a várható igényekhez igazodva a vasúttársaság az összes rendelkezésére álló, üzemképes jármûvét felhasználja. Ahol az utasforgalom indokolja, ott a vonatok a megszokottnál több kocsival közlekednek. A nagy érdeklõdésre tekintettel a vasúttársaság plusz vonatot indít Advent EuroCity néven szombaton Budapest-Keleti pályaudvarról Bécsbe reggel 7 óra 35 perckor, és aznap 17 óra 34 perckor vissza a bécsi Westbahnhofról. Ezen felül vasárnap az osztrák fõvárosból 17 óra 48 perckor induló és a hétfõn a Keleti pályaudvarról 7 óra 10-kor induló Railjet megnövelt kapacitással, dupla szerelvényként közlekedik. A Miskolc-Tiszai pályaudvarról mentesítõ járatok indulnak 2014. január 5-én 15 óra 40 perckor Budapest-Keleti pályaudvarra, illetve január 5-én 13 óra 37 perckor Nyíregyházáról Budapest-Nyugati pályaudvarra.

Az ünnepekre való tekintettel a MÁV-Start a 26 év alatti fiatalokra vonatkozó 33 százalékos kedvezményes menetjegyváltási lehetõséget megszakítás nélkül, december 21-én 10.00 órától 2014. január elsején éjfélig biztosítja az utasoknak. (Általában csak péntektõl vasárnapig és ünnepnapokkal egybekötött hétvégéken használható fel a kedvezmény.) A vasúttársaság az eddigi tapasztalatok alapján javasolta az utasoknak a menetjegyek elõvételi megváltását, illetve az internetes jegyvásárlást. A módosított közlekedési rendrõl a www.mav-start.hu honlapon található menetrendi keresõben is elérhetõek az információk, valamint a helyi tarifával hívható 06 (40) 49-49-49-es telefonszámon is kérhetõ tájékoztatás.

A karácsonyi ünnepi forgalomhoz igazodva


december 20–án pénteken munkanapi,

december 21–én szombaton pénteki,

december 22–én vasárnap vasárnapi,

december 23–án hétfõn pénteki,

december 24–én kedden szombati,

december 25-tõl 28-ig ünnepnapi menetrend szerint közlekednek a szerelvények.

Szilveszterkor és újév elején

december 31–én kedden munkanapi,

január 1-jén szerdán ünnepnapi menetrend lesz érvényben.

Január 2-tól a megszokott menetrend alapján közlekednek a vonatok.

Menetrendi fejlesztések 2013/2014

A 2013. december 15-tõl érvényes vasúti menetrendben számos viszonylaton járatsûrítéssel, menetidõ csökkenéssel találkozhatnak az utazók, illetve bõvül a fõváros InterCity járatokkal történõ elérésének lehetõsége is. Kiemelt jelentõséggel bír a Dunántúlt érintõ szolgáltatásfejlesztési csomag, amelyet a Budapest–Székesfehérvár vonalon, 2013 végén befejezõdõ pályaépítési és korszerûsítési munkálatok tesznek lehetõvé. Új menetrendi struktúrát vezetnek be Zalaegerszeg, Veszprém felé, valamint a Székesfehérvár - Budapest elõvárosi szakasz kiszolgálásának javítására. Új, megállás nélküli vonat fog közlekedni a hétvégi csúcsidõben Debrecen és Budapest között, sûrítik a járatokat Szeged és Pécs körzetében.

Zalaegerszegrõl a fõvárosba InterCity-vel

TérképZalaegerszeg és Budapest között 2013. december 15-tõl újra közlekednek InterCity vonatok! Az eddigi, kétóránkénti eljutást biztosító ütemes menetrenden túl napi két pár InterCity fog indulni. Tanítási idõben, vasárnap délutánonként mindezt egy további IC vonat egészíti ki Zalaegerszegrõl Budapest felé. A szolgáltatás bõvülése mellett jó hír a vonatot választó utazóknak, hogy a vonalon az eljutási idõ is jelentõsen csökkenni fog, így a zalai megyeszékhelyrõl akár 3 óra alatt elérhetõ lesz a fõváros. A gyorsvonatokban kényelmesebb, korszerûsített kocsik állnak majd forgalomba.

Veszprémbõl 1 óra 21 perc alatt Budapestre

A Veszprém érintésével a Déli pályaudvarra kétóránként közlekedõ gyorsvonatokon felül napi 6 pár, csúcsidei sûrítõ járat fog indulni, továbbá a zalaegerszegi InterCity vonatok is megállnak majd Veszprémben. Az új menetrendi szerkezetnek köszönhetõen minden eddiginél bõvebb kínálat és rugalmas eljutási lehetõség valósul meg ezen a vonalon. A menetidõ jelentõsen csökken: Veszprémbõl Budapestre, Kelenföld állomásra már akár 1 óra 21 perc alatt eljuthatunk.

Viszonylatszámozási rendszer bevezetése

Az utasok megfelelõ tájékoztatása érdekében a Kelenföldet érintõ vonalakon december 15-tõl kísérleti jelleggel bevezetik a városi közlekedésbõl már jól ismert viszonylatjelölést. A jelölésben szereplõ betûk a vonat típusára, szerepére, megállási gyakoriságára utalnak, a számok pedig az útirányra.

Székesfehérvár - Budapest akár 39 perc alatt elérhetõ vonattal

A Székesfehérvár – Budapest elõvárosi vonalszakaszon minden eddiginél gyorsabb és gyakoribb eljutást biztosítanak. Székesfehérvárról gyorsvonattal már akár 39 perc alatt elérhetõ a fõváros. Kelenföld és Érd alsó között a vonatok jelentõs része nem áll meg, ezen a szakaszon a menetidejük csupán 10 perc.

A fehérvári vonalon is elindul az úgynevezett „zónázó” közlekedés: a vonalat két zónára osztják, amelyeket más-más vonattípus szolgál ki. A külsõ zóna utasait összegyûjtõ vonat a belsõ zónában nem áll meg, így rövidebb idõ alatt ér a fõvárosba. A vonal belsõ szakaszát a Déli pályaudvarról Tárnokig közlekedõ személyvonatok (S30) szolgálják ki. A külsõ szakaszra zónázó vonatok (Z30) közlekednek, amelyek Kelenföldtõl Érd alsóig nem állnak meg. A fehérvári zónázó vonatok mellett a csúcsidõben a Martonvásárig közlekedõ zónázó vonatok is forgalomba állnak.

Az Érd felsõt és a Campona bevásárlóközpontnál található Budatétény megállóhelyet érintõ gyorsított vonatok (G43) révén pedig el lehet jutni Székesfehérvár – Gárdony – Martonvásár felõl Kelenföld, Ferencváros útirányon át Kõbánya-Kispestre is. Ezzel a Dunántúl felõl lényegesen könnyebb lesz eljutni a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülõtérre, illetve az Alföld és a Dunántúl közötti távolsági átszállások is egyszerûsödnek.

Debrecen - Budapest

Új, megállás nélküli gyorsvonat fog közlekedni a hétvégi csúcsforgalomban Budapest – Debrecen – Budapest viszonylatban. A Kengyelfutó nevû járat péntekenként 15:58-kor indul Budapest-Nyugati pályaudvarról Debrecenbe. Debrecenbõl Budapestre pedig vasárnaponként közlekedik 16:00 órai indulással. A vonat csak Zuglóban, Kõbánya-Kispesten és Ferihegyen áll meg. A Kengyelfutó vonatra helyjegyet nem kell váltani. További elõnye, hogy Debrecenbõl indul, így az utasok indulás elõtt kényelmesen tudják elfoglalni helyüket.

Ha Gyõrbõl utazik…

A Gyõr – Tatabánya - Budapest útirány egyre élénkebb forgalmát egy régóta hiányzó reggeli és késõ esti minõségi szolgáltatást nyújtó InterCity járattal fogják kiszolgálni. A Gyõrbõl 6:18-kor induló Arrabona InterCity vonat utasai már reggel nyolc óra elõtt megérkeznek a fõvárosba, Budapestrõl Gyõrbe pedig még 20.10-kor is utazhatnak a kényelmes és gyors eljutást biztosító IC-vel.

Kaposvár

Budapestrõl Kaposváron át Zágrábba 2013. december 15-tõl egy újabb közvetlen InterCity vonat közlekedik. A Budapestrõl 14:45-kor induló Rippl-Rónai IC 17:36-kor érkezik Kaposvárra. Visszaútban 18:04-kor indul, Budapest-Keleti pályaudvarra 21:15-kor érkezik.

Pécs-Villány

A Dél-Dunántúlon, a Pécs – Villány vonalon kiszámítható kétórás ütemes menetrend szerint közlekednek a vonatok. Csúcsidõben, az utasok igényeinek még jobb kiszolgálása érdekében további járatokkal bõvítik a kínálatot.

Szeged-Békéscsaba

A két megyeszékhely között óránkénti közlekedést vezetnek be, mellyel egész nap kiszámítható, rugalmasan tervezhetõ utazási lehetõséget biztosítanak az utasok számára. Szeged és Békéscsaba mellett Hódmezõvásárhelyet és Orosházát is kedvezõen érinti a változás, hiszen a térségbõl a fõvárosba is gyakrabban lehet majd eljutni.

Debrecen-Sáránd-Nagykereki

A vonalon lényegesen bõvebb kínálattal jelentkeznek a 2013/2014-es menetrendi évben, elsõsorban a reggeli és a délutáni csúcsidõben. Ennek eredményeképpen a Debrecen térségébe irányuló hivatásforgalmat sokkal rugalmasabban tudják kiszolgálni, de javulnak a Budapest és Nyíregyháza/Miskolc irányú távolsági csatlakozások is.

Vác-Diósjenõ


Vác és Diósjenõ között munkanapokon órás ütemes menetrend szerint közlekednek a vonatok. Vác állomás átépítése miatt a vonatok jelenleg csak Kisvác állomásig közlekednek, ahonnan vonatpótló autóbusszal biztosítják a továbbutazási lehetõséget. A végleges menetrend szerint Vácról 6:37 és 22:37 között minden órában ugyanakkor indul vonat, mely legalább Diósjenõig közlekedik. Diósjenõrõl Vác felé ugyanígy óránként és ütemesen indulnak a szerelvények, minden óra 30 perckor.

Budapest-Szeged


Újdonság a Budapest – Szeged vonalon, hogy új InterCity vonat pár közlekedik, így az utasok irányonként már napi 15 InterCity-vonat közül választhatnak. A BUGAC IC 19:58-kor indul Budapest-Nyugatiból, visszaúton Szegedrõl pedig 19:45-kor biztosít kényelmes és gyors eljutást Budapestre.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!