2024. május 4. Szombat, Mónika, Flórián.
 
A MÁV ingyenesen ad át ingatlanokat egyes önkormányzatoknakForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-12-19 19:05:13
Címkék: Bihari hírek, máv
Az errõl szóló kormánydöntés a Magyar Közlöny szerdai számában jelent meg.

A kormány szerdai határozata szerint a MÁV egyes ingatlanokat ingyenesen önkormányzati tulajdonba ad a vasúttársaság és az állam közötti vagyonrendezés keretében.

A kormány az állami vagyonról szóló vonatkozó törvény alapján úgy döntött, hogy egyes állami vagyonba tartozó ingatlanok ingyenesen helyi önkormányzatok tulajdonába kerüljenek át.

A kormány felhívja a nemzeti fejlesztési minisztert, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelõ Zártkörûen Mûködõ Részvénytársaság (MNV Zrt.) intézkedjen annak érdekében, hogy a tulajdonosváltozás ingatlan-nyilvántartásba történõ bejegyzésére alkalmas szerzõdést megkössék az önkormányzattal.

A kormány felhívja a nemzeti fejlesztési minisztert, intézkedjen annak érdekében, hogy az MNV Zrt. a szerzõdés megkötése elõtt, valamint a tulajdon-átruházási szerzõdésben és a birtokbaadás során tájékoztassa az önkormányzatot az ingatlanra vonatkozó ismert terhekrõl, korlátozásokról, folyamatban lévõ eljárásokról, valamint adja át az ezekkel kapcsolatban rendelkezésére álló dokumentumokat.

Az önkormányzat szükség esetén saját költségvetése terhére vállalja az ingatlan környezeti állapotának felmérését, kármentesítését, illetve, ha az ingatlanon tervezett tevékenység engedélyköteles, akkor a szükséges engedélyek megszerzését.

Az önkormányzatnak az ingatlan ingyenes tulajdonba adásával összefüggésben esetlegesen felmerülõ általános forgalmi adó megtérítését is vállalnia kell.

A kormány határozata kimondja, hogy az önkormányzat az ingatlan tulajdonjogát a fennálló terhekkel együtt szerzi meg, az önkormányzat az ingatlanokkal kapcsolatos valamennyi terhet, bérleti szerzõdésbõl vagy egyéb megállapodásból származó és bármilyen jellegû további kötelezettséget ideértve a MÁV és az MNV Zrt. között megkötött, az ingatlanok állami tulajdonba kerülésérõl szóló megállapodásokban meghatározott kikötéseket köteles átvállalni.

Az érintett önkormányzat az ingatlan vonatkozásában az állammal szemben semmilyen követelést nem támaszthat.

A határozat melléklete alapján budapesti, dombóvári, hatvani, miskolci és szolnoki ingatlanokat kell átadnia ingyenesen a MÁV-nak.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!