2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Lakáshitelesek segítése - kik igényelhetik az áthidaló kölcsönt?Forrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-07-29 14:40:19
Az áthidaló kölcsönnel nem nõ meg a törlesztõrészlet, hanem a futamidõ hosszabbodik meg.

MSZP: Indul a nehéz helyzetbe került lakáshitelesek segítésére kidolgozott program

 

Keddtõl indul a nehéz helyzetbe került lakáshitelesek segítésére kidolgozott program, ennek keretében állami garanciával áthidaló kölcsönt vehetnek fel a munkanélküliek, illetve a fizetési nehézségekkel küzdõk - emlékeztetett keddi sajtótájékoztatóján Dér Zsuzsanna, az MSZP országgyûlési képviselõje.

 

A kétéves áthidaló kölcsönt azok igényelhetik, akik 2008. szeptember 30-a után, a gazdasági válság miatt vesztették el állásukat, vagy kerültek nehéz helyzetbe. Az állam ezzel is igyekszik megvédeni a családokat a válság hatásaival szemben - mondta a szocialista képviselõ.

Két évig a törlesztõrészletnek csak egy kisebb részét kell fizetni, az állam ezt kiegészíti. Az áthidaló kölcsönt a munkanélkülieknek 10, a munkával rendelkezõknek 5 év alatt kell visszafizetniük - tette hozzá. Az áthidaló kölcsönnel nem nõ meg a törlesztõrészlet, hanem a futamidõ hosszabbodik meg. Feltétel még a 2009. június 30-ig megkötött eredeti hitelszerzõdés, illetve a 30 milliós érték alatti ingatlan és a 20 millió forint alatti hitel - emlékeztetett Dér Zsuzsanna.

A képviselõ közölte: elképzelhetõ, hogy lesznek, akik még így sem tudják majd visszafizetni a hitelt és a bank értékesítheti ingatlanukat. Ilyen esetekben az önkormányzatoknak elõvételi joguk lesz, illetve igénybe vehetnek kedvezõ kölcsönöket annak érdekében, hogy az eladósodottak bérkõként maradhassanak otthonukban.

Arra a kérdésre, hogy hány igénylõre számítanak, Dér Zsuzsanna azt mondta: ezt most még nem lehet megmondani. Tömeges igénylés azonban nem várható. A szocialista képviselõ emlékezetett arra is: a forint erõsödésének következtében az 1,7 millió lakáshiteles összességében 400 milliárd forinttal fizet kevesebb törlesztést.

Arra a kérdésre, hogy a sajtóhírek szerint az igénylések befogadása csak augusztus 10-tõl kezdõdik meg a bankoknál, Dér Zsuzsanna úgy fogalmazott: a program kedden elindult, de a lényegen az sem változtat, ha esetleg valóban 12 nappal késõbb lehet az igényléseket beadni, mert azokat 2010. június 30-ig fogadják be.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!